FOI - Novi moderni moduli studijskog programa

Fakultet organizacije i informatike etablirao se kao proaktivna i jedna od vodećih institucija u akademskom obrazovanju, a posebno u IT industriji

Bug native subota, 29. travnja 2023. u 06:00

Inovativni koncepti učenja i poučavanja oduvijek su imali važnu ulogu u provođenju nastavnog procesa na Fakultetu organizacije i informatike. Učenje temeljeno na radu (engl. work-based learning) i učenje temeljeno na rješavanju problema (engl. problem-based learning), s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja realnih problema, jasna je smjernica razvoja svih FOI-jevih studijskih programa. Procesom revizije, na studijskom programu Informacijski i poslovni sustavi, od akademske godine 2020./2021. napravljen je iskorak u četiri nova područja, odnosno modula, koji na prvoj i drugoj godini studija studentima omogućuje polaganje iste grupe obaveznih predmeta, a na trećoj godini omogućuju im se nove četiri grupe izbornih predmeta, prema sljedećim modulima – Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava.

Posjetite službenu web stranicu Fakulteta organizacije i informatike

Razvoj programskih sustava

Razvoj programskih sustava važna je disciplina vezana uz razvoj informacijskih sustava, i stvara temeljnu podlogu za primjenu informacijske tehnologije u okviru suvremenih organizacija. Informatizacija organizacija na globalnoj razini dobila je nezaustavljiv zamah u području digitalizacije, što u Europi nazivamo Industrijom 4.0. Primjena i integracija navedenih koncepata i tehnologija u informacijske sustave zahtijeva temeljite promjene u načinu promišljanja o dizajnu organizacijskih struktura i lanca vrijednosti.

Umjetna inteligencija u poslovanju

Umjetnu inteligenciju čine strojno učenje, vizualizacija podataka i znanja, automatsko zaključivanje, robotika, inteligentni agenti i dr. Strojno učenje omogućuje organizacijama nove poslovne modele i optimizaciju poslovnih procesa, potičući pritom kreativan angažman zaposlenika i povećanje zadovoljstva korisnika. Povezana je i s analitikom podatkovnih skupova – relativno novom znanstvenom i stručnom disciplinom, koja obuhvaća široko područje primjene računala u analizi velikih količina podataka.

Umreženi sustavi i računalne igre

Područje umreženih sustava obuhvaća četiri komponente: kiber-fizički sustavi, Internet stvari, Internet usluga i pametne tvornice. Sve četiri snažno će utjecati na organizacije, poslovne procese te način poslovanja, što implicira potrebu za sve većim brojem obrazovanih stručnjaka u tom području. Računalne igre također su značajan smjer razvoja informatike koja povezuje brojne discipline, a sve to zajedno predstavlja velik interes kod mlađih generacija studenata.

Analiza i dizajn poslovnih sustava

Jedno od ključnih područja djelovanja Fakulteta organizacije i informatike je istraživanje razvoja informacijskih sustava te interakcije poslovnih procesa i informacijske tehnologije. To je povijesna uporišna točka razvoja FOI-ja. Industrija 4.0, uz prateće discipline, od izuzetnog je značaja za Fakultet jer objedinjuje interakciju organizacije te informacijske i komunikacijske tehnologije u uvjetima potpune umreženosti. Cijeli popis predmeta za revidirani studijskih program Informacijski i poslovni sustavi možete vidjeti ovdje.


FOI definirao standarde IT zanimanja za cijelu Hrvatsku

Fakultet organizacije i informatike još jednom se dokazao kao proaktivna i vodeća institucija u akademskom obrazovanju, posebice u IT industriji, kojoj nedostaje IKT stručnjaka s kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti. U ožujku 2023. godine, u registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira upisana su tri nova standarda zanimanja koje je izradio i predložio Fakultet organizacije i informatike.

Radi se o sljedećim zanimanjima: Arhitekt/ica upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, Arhitekt/ica distribuiranih i interaktivnih sustava te Arhitekt/ica upravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava.

Standard zanimanja je dokument u kojem su jasno opisani ključni poslovi i pripadajuće kompetencije potrebne za njihovo uspješno obavljanje na jednom ili više radnih mjesta, odnosno u nekom zanimanju.

Potrebno je napomenuti da su to novi standardi zanimanja koji ne postoje u Nacionalnoj kvalifikaciji zanimanja, već je Fakultet organizacije i informatike izradom tih standarda zanimanja definirao područja sigurnosti i privatnosti, digitalne transformacije i interaktivnih sustava te time otvorio mogućnost obrazovanja novih stručnjaka budućnosti. Upisom standarda zanimanja u registar HKO-a pokrenut je postupak analize i unosa novoga zanimanja u NKZ klasifikaciju.

Vila Oršić 📷 Foto agencija Sjever
Vila Oršić Foto agencija Sjever

Standardi upisani u registar HKO izrađeni su u okviru projekta DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om, voditeljice projekta, izv. prof. dr. sc. Renatom Mekovec, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", koji je provodio Fakultet organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s partnerskom institucijom, Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci.

Aktivnosti provedene u sklopu projekta DIP2Future predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput:

  • porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada (kibernetičko nasilje, informacijsko ratovanje, industrijska špijunaža, napadi krađom identiteta),
  • porasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja (uz potporu industrijskog Interneta stvari, rada u oblaku),
  • povećanja broja i vrsta podataka koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju o pojedincu (metode i tehnike strojnog učenja, dubinske analize podataka, tehnologije za integraciju, pohranu i obradu podataka, prepoznavanje uzoraka ponašanja),
  • kao i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu (virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, napredna robotika, autonomni roboti, simulacija, digitalizacija i integracija sustava).

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt, DIP2Future osigurao je prepoznatljivost tih stručnjaka u RH, ali i u Europi, jer su sada definirani poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati, bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali.

 

Bug 366 svibanj 2023.

Gdje studirati informatiku u Hrvatskoj?