Europa otvara virtualne tvornice za novu industrijsku revoluciju

Projekt objedinjuje računalstvo u oblaku, umjetnu inteligenciju, robotiku i blockchain tehnologije kako bi se izgradili modeli proizvodnih procesa i vidjelo gdje se mogu poboljšati

Mladen Smrekar utorak, 18. srpnja 2023. u 06:00
Koncept digitalnih inteligentnih modularnih tvornica DIMOFAC okupio je stručnjake iz više od 30 kompanija 📷 freepik
Koncept digitalnih inteligentnih modularnih tvornica DIMOFAC okupio je stručnjake iz više od 30 kompanija freepik

Philipsova tvornica električnih aparate za brijanje u nizozemskom Drachtenu priprema se za testiranje koje bi europskoj industriji trebalo pomoći da zadrži svoju poziciju na sve konkurentnijim tržištima. Ovaj projekt, izdašno potpomognut novcem EU, trebao bi europske proizvođače potaknuti na korištenje "digitalnih blizanaca", virtualnih tvornica stvorenih pomoću tehnologija koje pojednostavljuju stvarnu proizvodnje.

Virtualno i stvarno

Ideja je iskoristiti tehnike kao što su računalstvo u oblaku, umjetna inteligencija, robotika i blockchain tehnologija kako bi se stvorili modeli cjelokupnih proizvodnih procesa i odredilo gdje se mogu poboljšati, piše Horizon, magazin Europske komisije posvećen razvoju i inovacijama. 

Kako bi se čim više i što prije unaprijedila istraživanja i inovacije u proizvodnji, EU je stvorila javno-privatno partnerstvo vrijedno 1,15 milijardi eura pod nazivom Tvornice budućnosti.   Na kocki je sposobnost europskih tvrtki da prežive i iskoriste Četvrtu industrijsku revoluciju ili "Industriju 4.0", doba obilježeno automatizacijom i povezivosti. Ideja o virtualnoj tvornici širi se Europom, a brojni proizvođači, od Airbusa do stručnjaka za električnu opremu Schneider Electrica istražuju koncepte digitalnih blizanaca i postavljaju vlastite virtualne proizvodne pogone.

Plug and Produce

Koncept digitalnih inteligentnih modularnih tvornica DIMOFAC okupio je stručnjake iz više od 30 kompanija, od francuskog Siemens Industry Softwarea, preko austrijske tvrtke za strojarski inženjering FILL do španjolskog EXOM Engineeringa.

Na kocki je sposobnost europskih tvrtki da prežive i iskoriste Četvrtu industrijsku revoluciju 📷 freepik
Na kocki je sposobnost europskih tvrtki da prežive i iskoriste Četvrtu industrijsku revoluciju freepik

U sklopu projekta razvijen je i sustav "Plug and Produce" koji olakšava rekonfiguriranje proizvodnih linija povezivanjem stvarnih strojeva s digitalnim blizancima. Korištenjem ovog sustava proizvođač može virtualno simulirati postavke i ispraviti sve probleme na mreži prije instaliranja opreme u stvarnoj tvornici. 

"Plug and Produce" će biti testiran u pet proizvodnih pogona diljem Europe. Uz Philipsovu tvornicu brijaćih aparata u Nizozemskoj, u projekt su uključeni i proizvođači zrakoplovnih komponenti iz irske tvrtke ÉireComposites i švicarski proizvođači interaktivnih zaslona Schaltag. Prvi rezultati očekuju se početkom sljedeće godine.