EU povećava ulaganja u tehnologije s neto nultim emisijama: 4 milijarde eura na raspolaganju

Europska komisija u okviru je svojeg Inovacijskog fonda objavila poziv na podnošenje prijedloga za tehnologije s nultom neto stopom emisija. Vrijednost potpora bit će rekordna

Sandro Vrbanus petak, 24. studenog 2023. u 17:37

Europska komisija ovoga je tjedna otvirila poziv na podnošenje prijedloga u okviru Inovacijskog fonda za 2023. s rekordnim proračunom od 4 milijarde eura za potporu uvođenju inovativnih tehnologija dekarbonizacije. Poziv se financira prihodima iz EU-ova sustava za trgovanje emisijama, čime se naglašava važnost određivanja cijene ugljika za zelenu tranziciju.

Komisija je povećala ukupna dostupna sredstva i udvostručila proračun za projekte u području tehnologija čiste proizvodnje u usporedbi s prethodnim pozivom na podnošenje prijedloga. Dostupno je 1,4 milijarde eura za jačanje industrijskih proizvodnih kapaciteta, tehnološkog vodstva i otpornosti lanca opskrbe u Europi. Ukupno će 4 milijarde eura biti raspoređeno na projekte koji se bave obnovljivim načinima proizvodnje vodika, čistom proizvodnom tehnologijom, dekarbonizacijom prometa te smanjenjem emisija u sektoru građevine.

Pet kategorija

Nositelji projekata mogu se prijaviti za bespovratna sredstva u okviru pet tema, u pogledu proračuna i kapitalnih rashoda (CAPEX):

  • opća dekarbonizacija (velikih razmjera) – 1,7 milijardi eura za projekte s CAPEX-om većim od 100 milijuna eura
  • opća dekarbonizacija (srednjih razmjera) – 500 milijuna eura dostupno za projekte s CAPEX-om između 20 i 100 milijuna eura
  • opća dekarbonizacija (niskih razmjera) – 200 milijuna eura dostupno za projekte s CAPEX-om između 2,5 milijuna eura i 20 milijuna eura
  • tehnologije čiste proizvodnje – 1,4 milijarde eura dostupno za projekte s CAPEX-om većim od 2,5 milijuna eura usmjerene na proizvodnju komponenata za obnovljivu energiju, skladištenje energije, dizalice topline i proizvodnju vodika
  • pilot-projekt – 200 milijuna eura dostupno za projekte u kojima je CAPEX veći od 2,5 milijuna eura usmjerenih na temeljitu dekarbonizaciju.

Inovacijski fond može pokriti do 60% relevantnih troškova projekta. Fond za inovacije sada je prvi puta otvoren i za sektore pomorstva, cestovnog prometa i zgrada, uz tehnologije u energetski intenzivnim industrijama (uključujući zrakoplovstvo), tehnologije obnovljive energije ili skladištenje energije. Obećavajući projekti koji nisu dovoljno zreli za dobivanje bespovratnih sredstava ili nisu odabrani za financiranje zbog proračunskih ograničenja mogu imati koristi od pomoći za razvoj projekta koju pruža Europska investicijska banka, kažu iz Europske komisije.

Prijavitelji svoje projekte moraju prijaviti na portalu EU-a za financiranje i natječaje do 9. travnja 2024., a o rezultatima evaluacije bit će obaviješteni u četvrtom tromjesečju 2024. Uspješni podnositelji prijava sklopit će sporazume o dodjeli bespovratnih sredstava u prvom tromjesečju 2025.

Inovacijski fond već je u okviru svojih prethodnih poziva na podnošenje prijedloga dodijelio oko 6,5 milijardi eura za više od 100 inovativnih projekata.