Phishingom ukrao milijun kuna firmi iz Ludbrega, kupio bitcoine, pa zaradio optužnicu

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv 26-godišnjaka zbog računalne prijevare počinjene nad jednim poduzećem iz Ludbrega

Sandro Vrbanus petak, 3. rujna 2021. u 21:10

Na stranicama Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu objavljena je informacija o podizanju optužnice protiv 26-godišnjaka, državljanina Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja kaznenog računalne prijevare. Prema dostupnim informacijama, okrivljenika se tereti da je 20. srpnja 2018. godine u Ludbregu, na računalo trgovačkog društva iz Ludbrega postavio lažnu stranicu banke u kojoj je društvo imalo otvoren račun.

Ovaj činjenični opis zvuči kao da je okrivljenik izradio klasičnu stranicu za phishing, a o detaljima oko toga je li je postavio na računalo tvrtke ili na Internet, za sada ne možemo špekulirati. No, ono što se zna jest da se na ovaj način domogao PIN broja za autentifikaciju ovlaštene osobe ove kompanije. Korištenjem tog PIN-a neovlašteno se prijavio kao odgovorna osoba, pa potom u njezino ime naložio provođenje dvije bankovne transakcije.

DORH krivo izračunao?

Njima je s računa društva na svoj osobni račun prenio ukupno više od milijun kuna, naravno neovlašteno i ilegalno. Posebno je zanimljivo i što je potom učinio s novcem. Kako navodi DORH, istoga je dana tim novcem "kupio više od 22.000 kriptovalute bitcoin".

Ove informacije pomalo su oprečne i čine se nemogućima. Naime, na dan 20. srpnja 2018. godine cijena jednog bitcoina iznosila je oko 46.500 kuna, pa je za oko milijun kuna okrivljenik mogao kupiti 22 bitcoina, a ne 22 tisuće bitcoina.

Cijena bitcoina 20. srpnja 2018.
Cijena bitcoina 20. srpnja 2018.

Portal Zagorje.com pokušao je provjeriti ovu informaciju u Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, a odande su im dojavili sljedeće: "Da, riječ o 22 tisuće bitcoina kako i piše u optužnici. Riječ je o državljaninu BiH koji je nedostupan hrvatskome pravosuđu".

22 bitcoina danas bi vrijedili gotovo 7 milijuna kuna, dok bi 22 tisuće bitcoina vrijedile – gotovo 7 milijardi kuna. Razlika baš i nije mala, ali što su tri nule za naše pravosuđe…

Od Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu i mi smo zatražili pojašnjenje, pa ćemo ga objaviti ako i kad ga dobijemo.

NADOPUNA (5.9.): DORH je na svojim stranicama objavio ispravak. U njemu navode da je optuženi ukradenim novcem kupio "više od 22,042 kriptovalute bitcoin (ispravak prethodno objavljenog podatka: omaškom je ispušten zarez te se ne radi o 22 000, već o 22,042 bitcoina)".