Čovjek koji je hakirao račune na Twitteru brojnih poznatih osoba, dobio pet godina zatvora

Joseph James O'Connor, čovjek koji je hakirao račune na Twitteru poznatih osoba te tražio njihove pratitelje da mu uplaćuju kriptovalute, osuđen je na pet godina zatvora. No, zbog toga što je bio u pritvoru više od dvije godine, odslužit će polovicu kazne

Matej Markovinović subota, 24. lipnja 2023. u 13:55
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

U rujnu 2020. godine, na Twitteru se događalo nešto neobično. Hakeri su „oteli“ račune poznatih osoba s velikim brojem pratitelja te su počeli objavljivati da dijele besplatne bitcoine. Radilo se, naravno, o uobičajenoj prevari, u kojoj se od korisnika tražilo da na određenu adresu pošalju neki iznos bitcoina, da bi zauzvrat dobili dvostruko.

Tri godine nakon toga napada, jedan od odgovornih hakera, 24-godišnji Joseph James O'Connor, osuđen je na pet godina zatvora nakon što je priznao krivnju po četiri točke optužnice za računalno hakiranje, prevaru putem interneta i internetsko uhođenje (cyberstalking). Osim toga, pristao je da će vratiti najmanje 794.000 dolara žrtvama svojih zločina.

Objave hakera na računima poznatih.  📷 Screenshot: Twitter
Objave hakera na računima poznatih. Screenshot: Twitter

Prema tužiteljima, O'Connor, poznatiji na internetu kao PlugWalkJoe, koristio je svoje „sofisticirane tehnološke sposobnosti u zlonamjerne svrhe kako bi ukrao velike količine kriptovaluta“. Optuženi je u sudnici rekao da su njegovi zločini „glupi i besmisleni“, ispričao se žrtvama prevare te je zamolio suca za popustljivost.

O'Connor je, na koncu, dobio pet godina zatvora, ali budući da je proveo više od dvije godine u pritvoru prije suđenja, sudac mu je rekao da će odslužiti polovicu svoje kazne, piše Tech Crunch.