Hakeri srušili e-mail sustav i web stranicu Hanfe

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga pod hakerskim je napadom od utorka, a službene adrese elektroničke pošte i internetske stranice su im nedostupne

Sandro Vrbanus četvrtak, 25. siječnja 2024. u 09:46

Ovoga utorka Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) našla se pod kibernetičkim napadnom na računalni server. Iz tog razloga izvijestili su da im trenutačno nije izvedivo odgovarati na upite putem službenih e-mail adresa, a jednako tako nedostupna je i internetska stranica agencije (www.hanfa.hr).

"U suradnji s nadležnim institucijama intenzivno radimo na otklanjanju posljedica napada te smo podnijeli kaznenu prijavu policiji i obavijestili i druga nadležna tijela. Kontinuirano ćemo dalje obavještavati o svim saznanjima i poduzetim mjerama", priopćeno je iz Hanfe.

Zbog toga je Hanfa privremeno poslovanje i komunikaciju prebacila na tradicionalnije, offline, metode. Dostupni su, kažu, putem telefona 01/6173-200, a svi se dokumenti mogu predati u pisarnicu Hanfe u radnom vremenu od 9 do 14 sati, na adresi Račkoga 6, Zagreb.

Više informacija o prirodi napada, kao niti o mogućim posljedicama niti o napadima na ostale domaće institucije, za sada nema informacija. Hanfa, navodno, nije zaprimila nikakve prijetnje.