Potpis vrijednog ugovora emotikonom? U Kanadi je to, očito, legalno

Kanadski sud odlučio je kako je korištenje emotikona "palac gore" u digitalnoj komunikaciji istovjetno službenom potpisivanju ugovora, pa je shodno tome donijelo odluku u jednoj trgovačkoj parnici

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. srpnja 2023. u 16:26

Zanimljiva priča ovih dana dolazi iz Kanade, a tiče se korištenja emotikona u poslovnoj komunikaciji, koje je imalo i svoj rasplet na sudu. Glavni su akteri jedan tamošnji farmer, proizvođač lana te njegov kupac. Dvojac je imao dobro uhodan dugogodišnji poslovni odnos, u kojem je kupac nabavljao velike količine lana u zrnu od farmera, a o poslovnim su ugovorima komunicirali digitalno. No, onda je došlo do problema – prodavatelj nije isporučio količinu, za koju je kupac bio uvjeren da mi je ugovorom zajamčena.

👍 za tužitelja

Slučaj je to iz 2021. godine, koji je u međuvremenu završio na sudu i nedavno dobio epilog. Sud je ustvrdio da je ugovor zaista bio poslan u digitalnom obliku, da ga je kupac potpisao, skenirao i poslao prodavaču, uz napomenu "molim potvrdite ugovor za lan". Na to je dobio samo emotikon 👍, što je protumačio kao potvrdu uvjeta iz ugovora te očekivao isporuku. S druge strane, prodavatelj sada kaže kako je "palac gore" poslao samo kako bi potvrdio primitak ugovora, što nije jednako kao i da ga je zaista potpisao.

Razumljivo je kako je ovaj nesporazum završio na sudu, ako znamo da je bila riječ o 87 tona lana, vrijednih više desetaka tisuća dolara. U konačnici, kanadski sud presudio je u korist – kupca. Prema njihovom pravorijeku, simbol 👍 može služiti kao službena potvrda stupanja u ugovorni odnos. Sudac kaže kako je riječ o "novoj stvarnosti" u kojoj ljudi komuniciraju digitalno, emotikonima poput smajlija, srca i sličnih, pa čak i u slučaju ozbiljnih poslovnih odnosa ili osobnih razmirica.

Pazite kome i kada šaljete "palac gore"
Pazite kome i kada šaljete "palac gore"

Presuda dalje navodi kako su kupac i prodavatelj i ranije komunicirali tekstualnim porukama i da ovo nije prvi puta da su dogovore postizali samo pišući "ok", "da" ili "izgleda dobro". Dakle – obje ugovorne strane bile su svjesne da kratka potvrda porukom znači da je ugovor prihvaćen, pa je prodavatelj, koji nije ispunio emotikonom preuzetu obvezu, sada dužan kupcu isplatiti odštetu u iznosu 82.200 kanadskih dolara (gotovo 56.500 eura).