Poništena odluka kojom Apple mora Irskoj platiti 13 milijardi eura poreza

Sud Europske unije prihvatio je Appleovu žalbu i poništio odluku Europske komisije, što znači da bi kompaniji moglo biti vraćeno sve što je u međuvremenu, slijedom nagodbe, uplatio

Sandro Vrbanus srijeda, 15. srpnja 2020. u 14:35

Još 2016. godine Europska je komisija utvrdila da je Apple, zbog dogovora s Irskom, uspio godinama izbjegavati plaćanje poreza u Europskoj uniji u punom iznosu. Raznim poreznim shemama prebacivali su dobit u svoju irsku podružnicu i tamo plaćali porez po značajno nižim stopama, što je Komisija okarakterizirala kao ilegalnu državnu pomoć. Izračun je pokazao kako je Apple dužan Irskoj platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza, čemu su se, zanimljivo, protivile i irske vlasti.

Di su pare?

U međuvremenu je Apple u ratama prebacio navedeni iznos na založni (escrow) račun, ali i pokrenuo proces pred Sudom Europske unije. Ovaj je Sud danas donio svoju presudu – u kojoj je stao na stranu Applea. Svojom odlukom suci su poništili odluke Europske komisije o ilegalnoj državnoj pomoći. Argumenti EK nisu prihvaćeni, njihova argumentacija je proglašena nedovoljnom, a Sudu nisu podnijeli niti dovoljno dokaza o tome da je smanjenje porezne stope bilo diskrecijska odluka irskih poreznih vlasti.

Na ovu presudu mogu se podnijeti žalbe. Iz Applea su putem glasnogovornika zahvalili Sudu na uvažavanju činjenica, te izrazili zadovoljstvo ovakvom presudom. Naveli su i kako ovdje nije riječ o tome koliko se poreza plaća, već gdje se on plaća – a to je trajni problem multinacionalnih kompanija na čijem rješavanju su i sami angažirani, te zazivaju globalne promjene u politikama oporezivanja.

Ostane li na ovome, Apple bi mogao natrag na račun dobiti 13 milijardi eura, a Europska komisija snažan udarac u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza.