Šefu Microsofta godišnja plaća značajno pala, na "samo" 48,5 milijuna dolara

Dok se IT industrija, pa tako i Microsoft, nosi s krizom, otpušta tisuće ljudi i ulaže u umjetnu inteligenciju, CEO te kompanije Satya Nadella također će osjetiti zatezanje remena. Ipak, njemu će to nešto lakše pasti

Sandro Vrbanus utorak, 24. listopada 2023. u 11:39

Microsoft je tijekom ove godine otpustio više od 10 tisuća zaposlenika, bilježio mahom pozitivne poslovne rezultate, nerijetko dvoznamenkasti postotni rast prihoda i dobiti te općenito započeo veliku transformaciju kompanije i proizvoda integriranjem umjetne inteligencije. Nastavili su i s ulaganjima, a uz rezove u ljudstvu donekle su smanjili i kompenzaciju čelnim ljudima, primarno zbog neostvarivanja određenih financijskih ciljeva u potpunosti.

11% manje

Satya Nadella ove će godine tako, u ukupnoj plaći, bonusima i ostalim primanjima zaraditi oko 11% manje nego u 2022. godini. I nakon toga, on će ove godine na svoj račun dobiti nešto više od 48,5 milijuna dolara. Taj iznos sastoji se od 2,5 milijuna dolara redovne plaće, 39,2 milijuna dolara u dioničkim opcijama te gotovo 6,8 milijuna dolara ostalih bonusa, naknada i stimulacija. Za usporedbu, prošle je godine Nadella bio zaradio 54,9 milijuna, a 2021. godine 49,8 milijuna dolara.

Ukupna primanja Satye Nadelle trenutačno su 250 puta veća od primanja prosječnog zaposlenika Microsofta
Ukupna primanja Satye Nadelle trenutačno su 250 puta veća od primanja prosječnog zaposlenika Microsofta

Smanjenje ukupnih primanja bilježe i Amy Hood, glavna financijska direktorica Microsofta, Judson Althoff, komercijalni direktor, Brad Smith, potpredsjednik kompanije, kao i Christopher Young, izvršni potpredsjednik zadužen za strategiju, razvoj i ulaganja. Samo posljednji od njih ove će godine zaraditi manje od 10 milijuna dolara.

Poslovne rezultate prošlog tromjesečja (koje Microsoft gleda kao prvi fiskalni kvartal svoje 2024. godine) kompanija će objaviti ovoga utorka po američkom vremenu, nakon zatvaranja trgovinskog dana na tamošnjim burzama.