Mladi tehničari izradili model solarnog automobila

Sredinom srpnja u Selcu u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture održana je Ljetna škola tehničkih aktivnosti koja je okupila 30 talentirane djece iz različitih krajeva Hrvatske

Stjepan Bilić petak, 4. kolovoza 2023. u 16:05

Ljetna škola tehničkih aktivnosti održana je od 19. do 28. srpnja 2023. u Selcu. Školu je organizirala Hrvatska zajednica tehničke kulture s ciljem primicanja znanstvenih i tehničkih vještina među mladima, poticanja kreativnosti te potpore njihovom tehničkom razvoju. Tijekom 10 dana 30 mladih polaznika imalo je priliku sudjelovati u različitim radionicama koje su im omogućile stjecanje novih znanja i vještina iz područja automatike, 3D modeliranja, elektrotehnike, lemljenja, modelarstva i robotike čime su stekli vrijedna znanja koja će im biti korisna u njihovim budućim akademskim i profesionalnim putevima.

Svi programi radionica prilagođeni su uzrastu i tehničkom predznanju polaznika kako bi im se omogućilo maksimalno sudjelovanje i usvajanje novih informacija. Glavni naglasak Ljetne škole, ove godine, bio je na izradi pametnog solarnog automobila. Polaznici su radili u timovima kako bi osmislili, dizajnirali i konstruirali funkcionalni model solarnog automobila koji koristi obnovljivu energiju i kojim se upravlja putem Bluetooth tehnologije.

Na početku škole, polaznicima su prezentirani temelji rada s Arduino platformom, što im je omogućilo programiranje mikrokontrolera koji upravlja solarnim automobilom. Također, polaznici su upoznati s principima 3D modeliranja, elektrotehnikom i lemljenjem potrebnim za izradu kompleksnog mehaničkog sklopa vozila. U radionici modelarstva sudionici su stjecali vještine rada s različitim materijalima i alatima za oblikovanje vozila dok su kroz radionicu robotike i programiranja LEGO Mindstorms setova polaznici naučili kako upravljati robotom i kako ga integrirati u svoj solarni automobil. Ova kombinacija tehničkih područja pružila je polaznicima sveobuhvatan uvid u proces izrade i programiranja autonomnih vozila.

Sudionici su pokazali iznimno zanimanje i angažman tijekom cijele Ljetne škole, a njihova kreativnost i suradnički duh vidljivi su kroz impresivne modele solarnih automobila koje su stvorili. Nakon završetka škole, svi su polaznici ponosno predstavili svoje radove i predstavili svoje iskustvo na završnoj svečanosti.