Zabrana dijeljenja lozinki za Netflix i u Hrvatskoj, bez mogućnosti nadoplate za dodatne članove

Netflix je ovoga tjedna odlučio potpuno "zavrnuti pipu" brojnim korisnicima Netflixa diljem svijeta, a Hrvatska se našla u skupini zemalja u kojima će dijeljenje lozinke biti onemogućeno na drugačiji način

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. srpnja 2023. u 10:20

Znali smo da nam se to sprema, a sada je i službeno – Netflix je uveo zabranu dijeljenja lozinki s prijateljima i članovima obitelji koji ne žive na istoj lokaciji i za korisnike iz Hrvatske. Ova promjena dolazi u paketu s još njih nekoliko, a naša će zemlja biti među rijetkim iznimkama, gdje nije dopušteno niti doplatiti određeni iznos za dodatne članove u pretplatničkom paketu.

Sjetit ćete se da je Netflix prije određenog vremena počeo ukidati slobodno dijeljenje lozinki, tj. uvjetovati da svi gledatelji na jednom pretplatničkom računu žive u istom kućanstvu i tamo se prijave na račun barem jednom mjesečno. Nakon toga doznalo se i da će zabrana biti uvedena postupno, tijekom ovoga ljeta. Onda smo dobili i sniženje cijena pretplate za naše tržište, pa su one umjesto ranijih 8, 10 i 12 eura, snižene na 5, 8 i 10 eura. Već tada je bilo jasno da se "nešto iza brda valja". Sada doznajemo i što.

Zabrana na snazi

Netflix će sada istu zabranu uvesti za cijeli svijet, no neće svuda biti provedena ista politika. Korisnici u SAD-u, Španjolskoj ili Portugalu, primjerice, mogu nadoplatiti određeni iznos i u pretplatu uključiti jednog ili dva dodatna člana izvan matičnog kućanstva. U Hrvatskoj (kao i primjerice u Indoneziji, Indiji ili Keniji), to neće biti moguće.

Razlog za takvu odluku jest što je nedavno došlo do snižavanja cijena pretplate, a broj pretplatnika je relativno nizak. Samim time u Netflixu zaključuju da imaju dovoljno prostora za širenje, bez uvođenja nepotrebnih "komplikacija". "Kućanstva koja posuđuju pristup Netflixu moći će prebaciti postojeće profile na nove ili na postojeće račune", poručili su.

Cijene i opcije

Hrvatskim pretplatnicima Netflixa, koji su se do sada "šlepali" na tuđim pretplatama, tako ostaje tek odabrati neku od postojećih opcija: osnovnu za 4,99, standardnu za 7,99 ili premium za 9,99 eura na mjesec. Zabrana dijeljena lozinki trebala bi na snagu stupiti već danas.

Isplatilo im se

Pitate li se kakav će utjecaj ovo imati na Netflix, odgovor je – pozitivan. Prema najnovijim poslovnim rezultatima, u protekla tri mjeseca ovaj je servis dobio 5,9 milijuna novih pretplatnika u svijetu, a što je gotovo sve izravna posljedica širenja politike zabrane dijeljena lozinki.

Istodobno s promjenama za Hrvatsku i ostatak svijeta, na velikim tržištima SAD-a i u Velike Britanije ukinuta je i najjeftinija (Basic) opcija pretplate. Nju će u potpunosti zamijeniti jeftina opcija podržana reklamama, a za iskustvo gledanja bez reklama bit će potrebno dati 2-3 dolara ili funte više, za osnovnu (Standard) pretplatu.

Anketa Glasanje do 27.7.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova:

Anketa Glasanje do 27.7.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: