Procvat tehnologija za kućne ljubimce

Od biometrijske identifikacije do prediktivne dijagnostike, AI pomaže vlasnicima kućnih ljubimaca i veterinarima poboljšati kvalitetu života kućnih ljubimaca

Mladen Smrekar četvrtak, 12. listopada 2023. u 10:51
Vlasnicima kućnih ljubimaca nudi se niz aplikacija kao alata za prikupljanje i razmjenu dijagnostičkih podataka koji prate vitalne znakove i simptome zdravstvenih problema njihovih paa i mačaka
Vlasnicima kućnih ljubimaca nudi se niz aplikacija kao alata za prikupljanje i razmjenu dijagnostičkih podataka koji prate vitalne znakove i simptome zdravstvenih problema njihovih paa i mačaka

Populacija kućnih ljubimaca raste sinkronizirano s digitalnim ovisnostima, a te su brojke globalno porasle tijekom zaključavanja u doba pandemije kovida. Rastuće tržište potaknulo je potrebu za platformama za brigu o kućnim ljubimcima. Rapidno raste potražnja za daljinskim nadzorom i praćenjem kućnih ljubimaca, ali i tehnologijama koje će ih osigurati od krađe i slučajnog gubitka. Vlasnici uz to traže načine automatizacije brige oko kućnih ljubimaca pomoću tehnologije, uključujući pametne ogrlice koje prate zdravlje i lokaciju, promatranje kućnih ljubimaca putem web kamera, pametne hranilice za kućne ljubimce i robotske fitnes igračke.

Nova generacija vlasnika kućnih ljubimaca traži tehnologiju za njegu i podršku novim članovima obitelji 📷 Petnow
Nova generacija vlasnika kućnih ljubimaca traži tehnologiju za njegu i podršku novim članovima obitelji Petnow

Ključ su, naravno, mogućnosti pametnih telefona koji sve više služe kao uređaji za provjeru zdravlja, a korisnicima se nudi niz aplikacija kao alata za prikupljanje i razmjenu dijagnostičkih podataka koji prate vitalne znakove i simptome zdravstvenih problema. 

Otisak njuške

Korejska aplikacija za biometrijsku identifikaciju pasa Petnow tako koristi UI softver koji automatski skenira "otiske njuške", jedinstvene pseće identifikatore poput uzorke bora na vanjskom tkivu kože oko nosnica. Petnow koristi automatiziranu tehnologiju izdvajanja i prepoznavanja i obećava detekciju objekata u stvarnom vremenu i klasifikaciju pasa nakon fotografskog skeniranja.

Tri vrste umjetne inteligencije i strojnog učenja pomažu u registraciji otiska njuške. Registracijom profila psa s otiskom njuške, vlasniku se omogućuje dodatna metoda obavijesti u slučaju nestanka psa te ga je potrebno pozitivno identificirati kako bi se dokazalo vlasništvo. Do kraja godine Petnow bi u aplikaciju trebao dodati i opciju biometrijskog prepoznavanja mačaka.

Slikom i videom do simptoma

Još jedna korejska aplikacija TTcare tvrtke AI FOR PET  koristi fotografije kućnih ljubimaca u zdravstvene svrhe. Aplikacija je konfigurirana za otkrivanje ranih znakova bolesti i zdravstvenih problema kod pasa i mačaka i ima više od 140.000 registriranih korisnika, od Amerike do Njemačke.

Nakon snimanja digitalne fotografije kućnog ljubimca, UI softver analizira sliku i obavještava vlasnika životinje o mogućim stanjima i bolestima vezanim uz oči, epidermu ili zglobove. TTcareov UI osposobljen je da prepozna fizičke manifestacije potencijalnih problema kako bi skratio vrijeme do početnog ili preventivnog tretmana 📷 AI FOR PET
Nakon snimanja digitalne fotografije kućnog ljubimca, UI softver analizira sliku i obavještava vlasnika životinje o mogućim stanjima i bolestima vezanim uz oči, epidermu ili zglobove. TTcareov UI osposobljen je da prepozna fizičke manifestacije potencijalnih problema kako bi skratio vrijeme do početnog ili preventivnog tretmana AI FOR PET

Snimljene fotografije koriste se u ponovnom učenju umjetne inteligencije, a kao podatke označavaju ih profesori Nacionalnog sveučilišta u Seulu i veterinarske škole Sveučilišta Konkuk. Tvrtka prikuplja i slikovne podatke iz veterinarskih ambulanti te skloništa za pse i mačke kako bi poboljšali točnost umjetne inteligencije i razvili nove mogućnosti poput nadzora zglobova i zubi.

TTcare se sada razvija za korištenje snimaka videozapisa u punom pokretu kao temelja za prepoznavanje simptoma bolesti pasa pomoću umjetne inteligencije, a programeri istražuju i mogućnost prilagodbe TTcare za korištenje s drugim životinjskim vrstama ili poljoprivrednim životinjama. 

Veterinar na daljinu

Britanska aplikacija Joii Pet Care vlasicima 330.000 kućnih ljubimaca nudi daljinske konzultacije s veterinarima u stvarnom vremenu putem pametnih telefona. Tvrtka VetAI kaže da je internetsko savjetovanje ponekad bolje za veterinare jer im omogućuje da vide kućnog ljubimca u njegovom vlastitom domaćem okruženju. 

Alat za provjeru simptoma aplikacije može brzo identificirati više od 160 uobičajenih stanja, informirajući i podržavajući vlasnika kućnog ljubimca o sljedećim koracima. Pokazalo se da Joii Pet Care oko 70% zdravstvenih problema kućnih ljubimaca rješava bez potrebe odlaska u veterinarsku ordinaciju. Konzultacije nisu ograničene na fizičke ili metaboličke bolesti pa se aplikacija sve se više koristi i za praćenje problema u ponašanju pasa, poput sve raširenije tjeskobe zbog odvajanja.

Aplikaciju Joii Pet Care već je skinulo više od 330 tisuća vlasnika kućnih ljubimaca 📷 VetAI
Aplikaciju Joii Pet Care već je skinulo više od 330 tisuća vlasnika kućnih ljubimaca VetAI

Zaštita bubrega

Kronična bubrežna bolest (CKD) i dalje je glavni uzrok smrti mačaka. Konvencionalne metode otkrivanja otkrivaju ga tek nakon što je došlo do značajnog oštećenja bubrega, što komplicira intervenciju i liječenje. Kanadski RenalTech je veterinarski dijagnostički alat koji koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje za predviđanje CKD-a s većom od 95% točnosti – predviđajući hoće li mačka razviti CKD do dvije godine brže od tradicionalne kliničke dijagnoze. 

RenalTech se pritom oslanja na šest uobičajenih parametara zdravlja mačaka – urea dušik u krvi, kreatinin, specifičnu težinu urina, proteine u urinu, pH urina i broj bijelih krvnih stanica – te približnu dob. Alat je razvijen analizom anonimiziranih medicinskih podataka više od 150.000 mačaka i 750.000 posjeta pacijenata veterinarskoj bolnici u Vancouveru tijekom 20 godina. Sposobnost utvrđivanja hoće li mačka vjerojatno razviti CKD omogućuje veterinarima da savjetuju vlasnike o proaktivnim, prilagođenim planovima zdravstvene skrbi, terapeutskim dijetama i lijekovima. 

Mačji prevoditelj

Akvelonov MeowTalk je aplikacija za "prevođenje" koja koristi strojno učenje kako bi vlasnicima pomogla razumjeti poruke koje njihove mačka pokušavaju prenijeti svojim mijaukanjem i predenjem. 

Svaka mačka ima jedinstveni rječnik koji stalno koristi za komunikaciju sa svojim vlasnicima, tvrde tvorci aplikacije koja, kažu, prepoznaje devet ugrađenih poruka općenitih za sve mačke. Koriste i napredno strojno učenje i znanost o podacima kako bi išli dalje od pukog nagađanja ili hvatanja tonova. Korisnici također mogu trenirati MeowTalkovu tehnologiju strojnog učenja za prevođenje dodatnih mijaukanja, specifičnih za vokabular određene mačke tako da aplikacija može u potpunosti razumjeti i prevesti većinu tih namjera.

Aplikacija je već stekla više od milijun korisnika diljem svijeta, a Akvelonovi tehnolozi sad razvijaju i pametnu ogrlicu koja može prepoznati mačje mijaukanje i trenutno omogućiti zvučni prijevod.