Apple App Store pooštrava pravila vezana uz zaštitu privatnosti korisnika

Nova će pravila "tiho" stupiti na snagu u jesen 2023., a od proljeća 2024., aplikacije i ažuriranja aplikacija koja ne uključuju razloge prikupljanja određenih podataka biti će odbijeni

Tomislav Stanković subota, 29. srpnja 2023. u 07:20
📷 Image: Igor Son, Unsplash
Image: Igor Son, Unsplash

Iako svako novo pooštravanje pravila donosi više posla developerima koji trebaju ažurirati svoje aplikacije ili riskirati da one budu uklonjenje sa App Storea, Apple ipak ostavlja nekoliko mjeseci vremena za prilagodbu.

U prvoj fazi će developeri koji u App Store pokušaju dodati aplikaciju ili ažuriranje aplikacije bez navođenja razloga za upotrebu API-ja biti obaviješteni da ih trebaju dodati u manifest aplikacije prije ponovnog slanja.

Nakon tog perioda, od proljeća 2024. takve će aplikacije ili ažuriranja biti odbijeni.

Ova se pravila konkretno tiču API-ja za prikupljanje podataka o korisničkim uređajima putem otiska prsta što Apple brani svojim uvjetima korištenja za Apple Developer Program. Među tim API-jima su oni vezani uz vremenske oznake datoteka, prostor na disku, vrijeme pokretanja sustava, aktivnu tipkovnicu i korisničke postavke.

"Kao dio ovog postupka, morat ćete odabrati jedan ili više odobrenih razloga koji točno odražavaju kako vaša aplikacija koristi API, a vaša aplikacija može koristiti API samo iz razloga koje ste odabrali", navedeno je u objavi.