Acer Swift Go u kompaktnoj izvedbi donosi snažan hardver i OLED ekran

OLED zaslon, metalno kućište i oslanjanje na Intelov i7 procesor 13. generacije uz kompaktnu veličinu čini Swift Go zanimljivim odabirom u ultraprijenosnoj kategoriji

Bug.hr petak, 16. lipnja 2023. u 09:53
SPECIFIKACIJE – Acer swift Go 14
Ekran 14” / 2880 x 1800 / OLED/ 90 Hz
Procesor Intel Core i7-13700H (6P, 8E / 20T)
Grafička kartica Intel Iris Xe Graphics
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Intel® Wi-Fi 6E (6GHz), Bluetooth 5.2
Konektori 1 × HDMI
2x USB 3.2 Type C (Thunderbolt)
2 × USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Masa 1,25 kg
Dimenzije 312 × 218 × 14,9 mm
Operacijski sustav Windows 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.505,00 eura

Acer Swift Go je prijenosnik koji donosi vrlo dobre komponente, relativno male gabarite, kvalitetan OLED zaslon i cijenu nižu od mnogih konkurenata koji su u ili blizu ultraprijenosne kategorije. Swift brand ima i veće modele poput Acer Swift Edge o kojima smo već pisali. Laptop ima u potpunosti metalno kućište, izrazito tanke rubove oko ekrana koji ima omjer stranica 16:10. Donji dio prijenosnog računala izgleda deblje nego što bi očekivali, ali ukupna masa od 1,25 kilograma i debljina od 14,9 mm su i dalje vrlo prenosivi i lagani.

Swift Go ima metalno kućište i minimalistički dizajn
Swift Go ima metalno kućište i minimalistički dizajn

Tipkovnica je slična modelima koja dolazi na jeftinijim Aspire modelima, a u ovoj izvedbi očekivano nema numeričkog dijela, dok su tipke za smjer prilično stisnute. Tipka za paljenje računala ujedno je i čitač otiska prstiju. Ispod tipkovnice smjestio se touchpad koji je zauzeo skoro sve raspoloživo preostalo mjesto, ali nije među većima. Swift Go dobro je opremljen sa sučeljima, pa su tu HDMI 2.1, dva Thunderbolta 4 i još dva USB 3.2 sučelja, te čitač kartica i audio izlaz.

Laptop je nakrcan svim relevantnim sučeljima poput dva Thunderbolta, klasičnih USB-a, te HDMI 2.1 i čitača kartica
Laptop je nakrcan svim relevantnim sučeljima poput dva Thunderbolta, klasičnih USB-a, te HDMI 2.1 i čitača kartica

Jedna od glavnih atrakcija na Swift Go modelu je OLED ekran, koji ima sve prednosti ove tehnologije poput velikog kontrasta, vidljivosti iz svih kutova, a uz to se radi o 90 Hz ekranu sa spomenutim 16:10 omjerom za bolju produktivnost. Acerov ugrađeni OLED ima i visoku vršnu svjetlinu od 500 cd/m2 a pokriva 100% sRGB i DCI-P3 spektra. S druge strane, OLED paneli utječu negativno na duljinu trajanja baterije, pogotovo ako podesite svjetlinu na najviše vrijednosti.

Swift Go dolazi s pozadinski osvijetljenom tipkovnicom bez numeričkog dijela i relativno malim touchpadom
Swift Go dolazi s pozadinski osvijetljenom tipkovnicom bez numeričkog dijela i relativno malim touchpadom

Laptop pokreće Intel Core i7-13700H koji ima šest Performance i osam Efficiency jezgri, uz 20 Threadova. Snažan i učinkovit procesor trebao bi osigurati nesmetan rad u svim aplikacijama. Cijena modela s i7 procesorom je oko 1500 eura, dok je varijanta s i5 oko 1300 eura. Uz to, moguće je dobiti uređaj sa 16 GB radne memorije te 512 GB ili 1 TB spremišnog prostora u vidu brzog SSD-a. Za grafiku se brine integrirana Intel Iris Xe grafička kartica koja se može nositi sa starijim integriranim AMD modelima i čak je moguće ograničeno igrati casual ili manje zahtjevne igre.

OLED ekran najveća je prednost Swift Go modela
OLED ekran najveća je prednost Swift Go modela

Od ostalih stavki vrijedi izdvojiti web kameru od 1440p koja će barem na papiru ponuditi bolje mogućnosti za video pozive. Acer Swift Go dolazi s dva stereo zvučnika koji su smješteni naprijed na donjem dijelu kućišta. Laptop je u trendu i što se tiče bežičnih mogućnosti, pa dolazi s Wi-Fi 6E podrškom i Bluetooth 5.3. Trajanje baterije na ovom uređaju je oko 9 sati.

Ukupno se radi o zanimljivom izazivaču za ultraprijenosnu kategoriju, pri čemu su glavne prednosti Acer Swift Go modela OLED ekran, metalno čvrsto kućište te snažne komponente. Cijena je također konkurentna i iako 1500 eura nije jeftino, u odnosu na cijene ultraprijenosnika, ne čini se pretjerana.