Autor dogecoina: "kriptovalute su desničarska, hiperkapitalistička tehnologija"

Čovjek koji je sudjelovao u izradi dogecoina, kriptovalute koja služi kao kritika cijelog sustava kriptovaluta, sada je prilično izravno i bez zadrške kritizirao cijeli taj ekosustav i kriptosvijet

Sandro Vrbanus subota, 17. srpnja 2021. u 17:05

Jackson Palmer je osoba koja nije pretjerano poznata u javnosti ili aktivna na društvenim mrežama, no kada nešto objavi onda se to čita s velikim zanimanjem. Palmer je, naime, jedan od autora dogecoina, kriptovalute koja je stvorena iz šale, kako bi se ukazalo na probleme u kriptosvijetu.

On i koleg mu, Billy Markus, kreirali su 2013. godine ovu kriptovalutu kao odgovor na rast vrijednosti raznih kriptovaluta i altcoina, po njihovom mišljenju bezvrijednih. Satiričnim pristupom dogecoinu htjeli su se tom trendu prije svega narugati, o čemu svjedoči i činjenica da se Markus za potrebe kriptosvijeta ponekad predstavlja i kao "Shibetoshi Nakamoto", naglašavajući kako je dogecoin prije svega "meme kriptovaluta" bez ikakve vrijednosti, osim špekulativne.

Jackson Palmer
Jackson Palmer

Palmer je ovoga tjedna došao u središte pozornosti svojim objavama na Twitteru, u kojima se kritički izravno i snažno obrušio na cijeli svijet kriptovaluta.

Veliki se bogate na račun malih

Poručio je, prije svega, da se neće više baviti kriptovalutama niti će objavljivati išta o njima, a u podužem je threadu objasnio i svoje stavove o njima. "Nakon godina proučavanja, sada vjerujem da su kriptovalute inherentno desničarska, hiperkapitalistička tehnologija izrađena da bi povećala bogatstvo svojih zagovornika kroz kombinaciju izbjegavanja poreza, manjeg regulatornog nadzora i umjetne prisilne oskudice", započinje njegov rant.

Palmer nastavlja: "Iako se tvrdi da je decentralizirana, industrija kriptovaluta pod kontrolom je moćnog kartela bogatih likova koji su, s vremenom, evoluirali i pretvorili se u iste one institucije i povezani su s istim centraliziranim financijskim sustavom koji su namjeravali zamijeniti."

Prema njemu, kriptoindustrija iskorištava sumnjive poslovne veze, kupuje influencere i medije, te perpetuira kult brzog bogaćenja, a sve je dizajnirano tako da izvuče još novca od financijski očajnih i naivnih ulagača. Oni "na vrhu" profitiraju od malih i ranjivih igrača, i to je od početka gotovo jedini cilj kriptovaluta. One, kaže Palmer, iskorištavaju najgori dio današnjeg kapitalističkog sustava (korupciju, prijevare i nejednakost), a tehnički onemogućuju nadzor, regulativu i oporezivanje koji bi mogli štititi prosječnu osobu. Mali ulagači za sve su si "sami krivi", a veliki koji manipuliraju tržištem ispadaju "geniji".

Nemoguće je o tome raspravljati

Svaka kritika ovog svijeta povlači za sobom reakciju velikih igrača koji kontroliraju tržište i njihovih klijenata koji se nadaju postati milijarderi – pa je svaka javna debata u dobroj vjeri nemoguća. Zbog svih ovih razloga Palmer je odlučio ne baviti se kriptovalutama, niti gubiti energiju na diskusije. To prepušta onima koji imaju snage za to, te poručuje kako "nove tehnologije mogu učiniti svijet boljim mjestom, ali ne kada su odvojene od svojih temeljnih politika ili posljedica za društvo".

Vrijednost dogecoina proteklih je dana, možda i zbog ove objave, u strmoglavom padu. U vrijeme nastanka ovog teksta jedan dogecoin vrijedi oko 17 centi (na vrhuncu popularnosti, sredinom svibnja, vrijedio je oko 70 centi).