Američki regulator teško pronalazi zaposlenike za nadzor kriptovaluta jer ih - ne smiju posjedovati

Komisija za vrijednosnice u SAD-u je zadužena, među ostalim, i za nadzor tržišta kriptovaluta. U nedavnom su se izvješću požalili da im je za taj segment posebno izazovno pronaći radnike

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. studenog 2023. u 07:10

Securities and Exchange Commission (SEC), odnosno Komisija za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Američkih Država, glavni je regulator burzi vrijednosnica i svega što se tiče dioničkog poslovanja, a zadužena je i za nadzor tržišta kriptovaluta. Velika je to i moćna federalna institucija, s brojnim ovlastima i gotovo pet tisuća zaposlenih. Broj inspektora i analitičara konstantno je u porastu, jer se SAD sve odlučnije bore protiv manipulacija i raznih nepravilnosti na tržištima, pa samim time raste i potreba za stručnjacima za kriptovalute, koji bi se posvetili borbi protiv financijskog kriminala.

Nedostaje stručnjaka

Međutim, ispostavilo se da SEC-u nije lako naći takve ljude. Naime, kako sami pišu u nedavnom izvješću o upravljanju, poseban izazov predstavlja im regrutiranje stručnjaka specijaliziranih za kriptoimovinu. Osnaživanje tog odjela smatra se u Komisiji ključnim, kako bi se mogli istraživati brojni novi slučajevi na kriptotržištima. Nekoliko je službenika SEC-a za regrutiranje, kažu, prijavilo kako imaju problema pri pronalaženju stručnih kadrova za to područje.

Rastući broj nepopunjenih radnih mjesta 📷 SEC
Rastući broj nepopunjenih radnih mjesta SEC

Vrlo je "plitak bazen" potencijalnih kandidata koji su dovoljno kvalificirani za takve poslove, a izbor dodatno umanjuje činjenica da na tržištu rada postoji velika konkurencija u obliku privatnog sektora. Brojne osobe koje se razumiju u kriptoimovinu, dakle, radije će otići u kompanije koje se njima bave nego raditi za federalnu regulatornu agenciju (iako se ona hvali da je "najbolje mjesto za rad u državnoj službi").

Draži im je kripto nego posao

Drugi veliki izazov pri zapošljavanju predstavlja im činjenica da većina kandidata za te pozicije ima u posjedu kriptoimovinu. Prema etičkim pravilima SEC-a, to je diskvalifikacijski čimbenik, budući da osobe koje drže takvu imovinu ne mogu raditi na bitnim pitanjima njezine regulative. Takva zabrana, kažu iz SEC-a, naštetila je procesu regrutiranja novih zaposlenika, jer se kandidati ne žele odreći svoje kriptoimovine niti je prodati, samo kako bi dobili posao kod njih.

SEC – "jedno od najboljih mjesta za rad u federalnoj vlasti SAD-a"
SEC – "jedno od najboljih mjesta za rad u federalnoj vlasti SAD-a"

SEC među ostalim izazovima u zapošljavanju navodi i plaće te uvjete rada. Primanja stručnjaka kao što su ekonomisti, odvjetnici ili računovođe značajno su viša u privatnom sektoru, pa radna mjesta u državnoj službi nisu toliko atraktivna.