Igra se veliki derbi za hrvatski nogomet između A1 i HT-a!

Tko će prenositi utakmice najvišeg ranga hrvatske nogometne lige od iduće sezone 2022./23.? Po kome će se zvati liga, koju smo do sada znali kao Hrvatski Telekom Prvu ligu? Još jučer je izgledalo da se ime neće mijenjati, pa ni vlasnik TV prava, a onda se dogodio veliki obrat...

Miro Rosandić četvrtak, 17. veljače 2022. u 18:40

U ovomjesečnom Bugu smo objavili osvrt na situaciju oko televizijskih prava na prijenosa HNL-a od sljedeće sezone, koja su 2020. godine prodana englesko-švedskoj tvrtki Endorphin Magine (103 milijuna eura za 10 godina). Oni nisu na vrijeme uplatili bankovna jamstva, pa je im je HNS ponudi da u tri rate uplate kompletni iznos za sezonu 2022./23. prije njezina početka – s tim da su prvu ratu trebali uplatiti 15. veljače. Kako se ni to nije dogodilo HNS je nakon isteka roka razvrgnuo ugovor.

Takav rasplet se i očekivao pa su u HNS-u paralelno pregovarali s drugim potencijalno zainteresiranim stranama, tako da je već na dan kada je Endorphin Magine trebao uplatiti tu prvu ratu, Jutarnji objavio da su u HNS-u odlučili sklopiti novi ugovor s dosadašnjim glavnim pokroviteljem prve lige Hrvatskim Telekomom. Navodno su oni, u partnerstvu sa Supersportom, ponudili 7,5 milijuna eura godišnje, za idućih nekoliko godina. Spominjalo se da bi utakmice prenosio HRT, ali poslije su se pojavila informacije da bi oni prenosili samo jednu utakmicu tjedno, a sve ostale netko drugi.

I danas poslijepodne je poput bombe odjeknula informacija, koju je prenijelo već više portala, a i mi smo dobili potvrdu da se rade o vjerodostojnom podatku – kako se u nadmetanje uključila i A1 Hrvatska. Njihova ponuda je 10 milijuna eura godišnje (8,5 na ime prava, a 1,5 kao sponzorski dio), što čak nadmašuje i ono što su nudili Šveđani s obzirom da su oni planirali progresivno povećavanja uplata prema kraju desetogodišnjeg ciklusa.

Navodno su u HNS-u ostali šokirani ovakvim raspletom situacije, jer su se već pomirili s tim da će prihod biti manji, ali i takav bi višestruko nadmašio cca dva milijuna eura koliko su do sada dobivali godišnje.

Zanimljivo je da A1 Hrvatska najavljuje kako neće inzistirati na ekskluzivnim pravima, ponuditi će otkup i drugim zainteresiranima, pa čak navodno pristaju i na to da HRT ima pravo prenošenja jedne utakmice po kolu.

Ima tu još puno nerazjašnjenih detalja, recimo ugovor za Endorphin Magine nije uključivo prava samo na Prvu ligu, već i na futsal, žensku ligu, prijateljske utakmice A reprezentacije itd., pitanje je zanima li sve to A1, odnosno HT, jer pokrivanje tako brojnih natjecanja zahtjeva i velike produkcijske troškove.

Idućih dana bit će vrlo zanimljivo pratiti kako će HNS reagirati, s obzirom da im je HT dugogodišnji partner i sponzor, hoće li možda čak biti nekih novih ponuda.

A1 Hrvatska se pomalo neočekivano uključila u ovo nadmetanje jer nisu 2020. sudjelovali u natječaju za otkup desetogodišnjih prava, čak su i ugasili svoj sportski program Planet Sport, nakon što su izgubili prva za Ligu prvaka. Ali sada su očito odlučili hrabro odigrati all-in, pa što bude. S obzirom na sve što im se događalo proteklih dana, možda su se na ovako jak potez iznenada odlučili, no u svakom slučaju nas koji volimo nogomet veseli takav rasplet situacije.

Onima kojima nije jasno zašto se uopće netko bori za marketinška i TV prava tamo nekih domaćih utakmica, stvar će malo pojasniti već i podatak da je to u Hrvatskoj najgledaniji sport, čak ima veću gledanost od Lige prvaka. Procjenjuje se da su izravni godišnji prihodi za prenositelje utakmica prve lige bili oko šest milijuna eura godišnje (istina uz značajne produkcijske troškove), pa tako i borba za njihovo otkupljivanje nije samo marketinški motivirana.