Provedite ljeto uz Bug i praktične savjete kako koristiti AI alate

"Prošli mjesec fokus nam je bio striktno usmjeren na primjenu AI alata pri programiranju (i svim pratećim efektima tog trenda), dok se u ljetnom dvobroju bavimo cijelom lepezom AI alata, koji su namijenjeni – svima"

Miro Rosandić petak, 30. lipnja 2023. u 05:00

Od prvog broja nastojali smo da cover story, odnosno tema broja, bude posvećena bitno drugačijem području i tematici nego što je bila mjesec prije, kako bi se postigla raznolikost i pokrilo što šire područje interesa čitatelja. I sada, nakon više od trideset godina, događa nam se presedan, valjda prvi put radimo dvije teme broja zaredom o identičnom području – alatima baziranim na umjetnoj inteligenciji. Naravno, prošli mjesec fokus nam je bio striktno usmjeren na primjenu AI alata pri programiranju (i svim pratećim efektima tog trenda), dok se u ljetnom dvobroju bavimo cijelom lepezom AI alata, koji su namijenjeni – svima.

Čudesna je ta eksplozija popularnosti i brzine širenja primjene generativne umjetne inteligencije. Na netom održanom .debugu, našoj developerskoj konferenciji, ujedno i najvećem događaju u našoj organizaciji, moglo se pogledati i poslušati preko osamdeset predavanja u dva dana – i baš na svakome koje je imalo neku poveznicu s AI-jem, dvorana je bila krcata do posljednjeg mjesta, a nakon završetka predavanja, publika bi imala toliko pitanja da su im moderatori morali oduzimati riječ, objašnjavajući kako program mora ići dalje…

Zato vjerujemo da vam ni najmanje neće smetati što ćete nakon lipanjskog Buga i u ovom ljetnom dvobroju opet čitati o AI alatima. Autor teme Matija Gračanin potrudio se dati i dosta uputa kako se neki od najzanimljivijih alata koriste, jer to i nije baš uvijek intuitivno niti jednostavno spoznati. Puno je tih programa relativno nedavno izdano, pa i nije čudno da u sadašnjoj fazi nisu baš svi user friendly, a dobar dio opisanih namijenjen je korisnicima s barem elementarnim programerskim znanjem.

Veća pozornost posvećena je najznačajnijim alatima, kao što su ChatGPT (donosimo i pregled najzanimljivijih pluginova za pretplatnike GPT-4), Bing Chat, Google Bard (još uvijek u eksperimentalnoj fazi), Stability AI (s posebnim naglaskom na Stable Diffusion), Codeium (besplatni programerski asistent)… Ali našlo se mjesta i za predstavljanje 20 manjih, no inovativnih, AI alata, vrlo različite namjene.

Tema broja pisana je do posljednjeg dana predaje tekstova (na oduševljenje naših grafičara), jer je tekst stalno trebalo ažurirati novim podacima, a i svako malo Matija bi naletio na neki novi zanimljiv alat, pa dok bi ga istražio i upoznao – odgađao je predaju teme. To spominjem samo zato kako bih ostavio otvorenu mogućnost da se vrlo brzo opet vratimo ovoj temi (bez brige, ne baš odmah u sljedećem broju).

Čak je i naš dizajner Hrvoje Brekalo pri izradi naslovnice koristio AI alate; iako su mu inače Illustrator i Photoshop omiljeno oruđe za rad, prigodno se, uz takvu temu broja, i on odlučio u kreativni proces uključiti AI asistenta.

Druga ovomjesečna tema prema veličini izuzetno je opširni usporedni test bežičnih miševa za igranje. Borna Pleše testirao je čak tridesetak modela, sve ih detaljno opisao, na kraju i ocijenio. Ako ste zainteresirani za kupnju takvog tipa miša, u ovoj temi dobit ćete sve potrebne informacije.

Pojavilo se i nekoliko zanimljivih prijenosnika u posljednje vrijeme, pa smo vam priredili tri recenzije – Razer Blade 14 (impresivni kompaktni laptop za igranje), Asus Zenbook S 13 OLED UX5304 (ultrabook mase samo jednog kilograma s OLED ekranom) i Gigabyte Aorus 17 BKF (gejmerski model većeg formata i dobre autonomije).

U segmentu grafičkih kartica imamo osvrta na po jedan model srednje klase iz svakog tabora: Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Gaming OC 8G najnovija je Nvidijina kartica, ne baš jeftina, s obzirom na performanse koje pruža, a AMD Radeon RX 7600 (također ima samo 8 GB videomemorije) dobar je izbor samo za one koji se namjeravaju igrati u Full HD razlučivosti.

Zahuktavaju se zbivanja i na području VR naglavnika, pa je Drago Galić – koji kao pasionirani "kućni letač", zbog boljeg doživljaja MS Flight Simulatora, redovito koristi VR naglavnik – odlučio istražiti koji će se sve zanimljivi novi modeli pojaviti do kraja godine. Temu je priredio i prije predstavljanja Apple Vision Proa, a kako će taj naglavnik doći na tržište tek sljedeće godine, nije mu posvetio (pre)veliku pozornost. Uostalom, pitanje je hoće li to, s obzirom na najavljenu cijenu, biti više razvojni model, namijenjen developerima, negoli uređaj za masovno tržište.

I za kraj, imamo osvrt Damira Radešića na Diablo IV, koji će vjerojatno ovog ljeta biti najpopularnija igra. Želimo vam ugodno ljeto, ako ste u prilici dobro se odmorite i zabavite uz Bug u nekoj hladovini!

Ljetni dvobroj Buga od danas je dostupan na kioscima, a naravno i online u svom digitalnom izdanju.

Za potrebe .debuga izgradili smo cijeli jedan trg s velikom šatorskom predavaonicom, kako bismo tako proširili kapacitete Laube i Algebre (str. 140)
Za potrebe .debuga izgradili smo cijeli jedan trg s velikom šatorskom predavaonicom, kako bismo tako proširili kapacitete Laube i Algebre (str. 140)
Danski Dali nastavlja oduševljavati zvučnicima koji, za zaista razuman novac, donose izvrsnu kvalitetu zvuka (str. 86)
Danski Dali nastavlja oduševljavati zvučnicima koji, za zaista razuman novac, donose izvrsnu kvalitetu zvuka (str. 86)

 

Bug 368-369 srpanj/kolovoz 2023.