Globalna e-knjižnica dovodi znanost na svačiji ekran

Uz potporu 322 knjižnice iz cijelog svijeta projekt MIT Pressa uključuje više od 160 znanstvenih monografija i uređenih zbirki

Mladen Smrekar srijeda, 16. kolovoza 2023. u 08:02

Zahvaljujući podršci knjižnica koje sudjeluju u programu Direct to Open (D2O), MIT Press proširuje svoj popis znanstvenih monografija i uređenih zbirki s otvorenim pristupom.

Kolektivna moć knjižnica

Pokrenut prije dvije godine, D2O iskorištava kolektivnu moć knjižnica i mijenja način dostupnosti znanstvenih knjiga. Model je jednostavan: umjesto da pojedinci i knjižnice kupuju pojedinačne e-knjige, knjižnice sada imaju priliku financirati knjige MIT Pressa jednom za cijeli svijet kroz naknade za sudjelovanje.

D2O je ove godine dobio podršku 322 knjižnice diljem svijeta, što je povećanje od 33 posto u odnosu na prvu godinu projekta. Projekt je globalan pa se MIT Press sad može pohvaliti i ugovorima s izdavačima znanstvenih radova kao što su Big Ten Academic Alliance i Konsortium der sächsischen Hochschulbibliotheken, Vijeće australskih sveučilišnih knjižničara, MOBIUS, Northeast Research Libraries, Jisc ili Lyrasis.

Otvoren pristup

Naslovima iz arhiva D2O samo u prvoj godini pristupljeno više od 320.000 puta, čime je olakšan pristup djelima kao što su "Aktivno zaključivanje: Načelo slobodne energije u umu, mozgu i ponašanju" Thomasa Parra, Giovannija Pezzula i Karla J. Fristona; "Zapleteni mozak: kako su percepcija, spoznaja i emocije utkani zajedno" Luiza Pessoe ili "Kognitivna robotika" Angela Cangelosija i Minorua Asade

D2O je ove godine dobio podršku 322 knjižnice diljem svijeta
D2O je ove godine dobio podršku 322 knjižnice diljem svijeta

Poveznica na znanje

Zbirka sadrži autore povezane s MIT-om i knjige poput "Usudite se izmisliti budućnost: Znanje u službi i kroz rješavanje problema" Clappertona Chakanetsa Mavhunga, profesora znanosti, tehnologije i društva na MIT-u ili "Playing Opression: Nasljeđe osvajanja i carstva u kolonijalističkim društvenim igrama" autora Mary Flanagan i Mikaela Jakobssona, predavača i istraživača MIT Game Laba.

Naslovima iz D2O arhiva samo u prvoj godini pristupljeno više od 320.000 puta 📷 MIT
Naslovima iz D2O arhiva samo u prvoj godini pristupljeno više od 320.000 puta MIT

Cijelu kolekciju D2O, dostupnu za preuzimanje, možete pregledati ovdje.