X nema razloga za brigu: Threads i dalje gubi aktivne korisnike

Iako najavljivana kao opasna konkurencija Twitteru, Metina društvena mreža Threads nakon inicijalnog je uzleta prestala biti zanimljiva brojnim korisnicima

Sandro Vrbanus utorak, 15. kolovoza 2023. u 12:38

Threads, nova Metina društvena mreža usko povezana s Instagramom, najavljivana je kao zamjena za Twitter (danas poznat kao X), pa je nakon lansiranja u samo pet dana dobila čak 100 milijuna korisnika. Ipak, taj uzlet bio je kratkog vijeka, a korisnici i sadržaj na Threadsu očito nisu dovoljno zanimljivi da bi svi nastavili s korištenjem te društvene mreže. Prvo smo nedavno od samog Zuckerberga doznali da je većina korisnika prestala biti aktivna, a analitičari SimilarWeba sada pokazuju da je trend pada interesa još ozbiljniji nego se mislilo.

Nestali u 30 dana

Prema njihovim podacima, koji se oslanjaju na podatke o pristupu mreži putem Android aplikacije, u usporedbi s inicijalnim interesom, korištenje Threadsa palo je za čak 85%. Sve to dogodilo se od početka srpnja, kada je mreža lansirana, pa do početka kolovoza. U samo mjesec dana, dakle, velika većina korisnika došla je na Threads, isprobala mrežu, pa zaključila da tamo nema ništa zbog čega bi se nastavili vraćati.

📷 SimilarWeb
SimilarWeb

Gledajući podatke o korištenju putem Androida, Threads je svoj maksimum zabilježio na 49,3 milijuna aktivnih korisnika, da bi ih do kraja mjeseca imao tek desetak milijuna. X (nekada Twitter) je na konstantnih više od 100 milijuna aktivnih korisnika, a kratkoročni uzlet Threadsa nije nimalo utjecao na njega.

📷 SimilarWeb
SimilarWeb

Na X-u prosječni korisnik i dalje provodi oko 25 minuta, dok je Threads s početnih 20-ak pao na manje od 5 minuta. Analitičari zaključuju da još nije sve izgubljeno za Threads, ali ako žele iskoristiti priliku i postati "novi Twitter", u Meti će morati korisnicima dati više razloga da se vrate na njihovu društvenu mrežu i tamo provedu više vremena.