Stvoren prvi supravodič funkcionalan na sobnoj temperaturi i ambijentalnom tlaku?

Dokaže li se valjanost ovog otkrića, to će izazvati novu tehnološku revoluciju u transportu, energetskoj infrastrukturi i skoro svakoj drugoj industriji. Ali mnogi su već sad skeptični prema ovoj objavi

Mladen Smrekar nedjelja, 30. srpnja 2023. u 17:02
Novi materijal, nazvan LK-99, izrađen je od nekoliko praškastih spojeva olova, kisika, sumpora i fosfora
Novi materijal, nazvan LK-99, izrađen je od nekoliko praškastih spojeva olova, kisika, sumpora i fosfora

Supravodiči su budućnost, a ni ideja o kvantnim računalima koja rade vrtoglavom brzinom nije nova. Ali već više od jednog stoljeća istraživači ih ne mogu natjerati da rade osim u ekstremnim uvjetima vrlo niskih temperatura i izuzetno visokog tlaka. No, sad su korejski istraživači privukli pažnju znanstvene zajednice tvrdnjom da su stvorili supravodič koji može savršeno provoditi struju na sobnoj temperaturi i tlaku okoline.

Praškasti spojevi

Novi materijal na bazi olova, nazvan LK-99, izrađen je od nekoliko praškastih spojeva olova, kisika, sumpora i fosfora. Ti su spojevi zagrijavani na visokoj temperaturi nekoliko sati, sve dok prahovi nisu kemijski reagirali i pretvorili se u tamno-sivu čvrstu masu.

"Supravodljivost LK-99 potječe od sićušne strukturne distorzije blagim smanjenjem volumena (0,48 %), a ne vanjskim čimbenicima kao što su temperatura i tlak… Jedinstvena struktura LK-99 koja omogućuje da se sićušna iskrivljena struktura održi u sučelja je najvažniji čimbenik koji LK-99 održava i pokazuje supravodljivost na sobnim temperaturama i tlaku okoline",  istaknuli su istraživači u radu, pohranjenom na arXivu. Potvrde li se tvrdnje iz studije, to bi bio prvi supravodič koji funkcionira na sobnoj temperaturi, i prvi koji ne zahtijeva golemi tlak da bi radio.

Osporavanja i skepticizam 

Supravodiči su materijali kroz koje se elektricitet može kretati bez ikakvog otpora, što značajno smanjuje troškove energije elektronike. Prvenstveno se koriste za stvaranje snažnih elektromagneta u skenerima za magnetsku rezonancu, ali bi se mogli primjenjivati i u akceleratorima čestica, transportu, računalstvu, generatorima, električnim motorima i medicinskoj industriji.

Zasad nerecenzirana studija pohranjena je na arXivu
Zasad nerecenzirana studija pohranjena je na arXivu

Prethodna istraživanja koja su tvrdila da postoji supravodljivost na sobnoj temperaturi osporili su i opovrgnuli su drugi istraživači. Glavni autor studije, fizičar Ji-Hoon Kim s Korejskog instituta znanosti i tehnologije (KIST) koji trenutno radi na istraživačkom sveučilištu College of William & Mary u Virginiji, svjestan je skepticizma i o tome je progovorio u razgovoru za New Scientist. Umjesto da kritiziraju, rekao je, drugi bi istraživači trebali pokušati ponoviti rad njegovog tima. 

Činjenica je da zasad nije potvrđeno da je materijal supravodljiv ni na jednoj temperaturi, a sinteza LK-99 i njegova supravodljivost još nisu recenzirani niti neovisno replicirani. Istina, neovisni timovi navodno pokušavaju ponoviti Kimov rad, a rezultati se očekuju u roku nekoliko tjedana. U svakom slučaju, dokaže li se valjanost ovog otkrića, to će izazvati novu tehnološku revoluciju u transportu, energetskoj infrastrukturi i skoro svakoj drugoj industriji.