Hardverski generator slučajnih brojeva za bolju kibernetičku sigurnost

Kvantno generiranje slučajnih brojeva na temelju perovskitne svjetleće diode utire put novoj vrsti kvantne komunikacije

Mladen Smrekar srijeda, 6. rujna 2023. u 15:16
Šveski istraživači osmislili su QRNG koji se temelji na perovskitu 📷 Magnus Johansson
Šveski istraživači osmislili su QRNG koji se temelji na perovskitu Magnus Johansson

Digitalna razmjena informacija može biti sigurnija, jeftinija i ekološki prihvatljivija uz pomoć nove vrste generatora slučajnih brojeva za enkripciju razvijenu na Sveučilištu Linköping u Švedskoj. Istraživači koji stoje iza studije vjeruju da ova tehnologija utire put novoj vrsti kvantne komunikacije.

Sigurnija opcija

Za šifriranje informacija koristi se generator slučajnih brojeva, koji može biti ili računalni program ili sam hardver, što je mnogo sigurnija opcija jer nasumičnost kontroliraju fizički procesi. A hardverska metoda koja pruža najbolju slučajnost temelji se na generatoru kvantnih slučajnih brojeva (QRNG).

Eksperimentalna postavka kvantnog generatora slučajnih brojeva. Žuti kvadratići na staklenoj ploči su perovskitne LED diode 📷 Magnus Johansson
Eksperimentalna postavka kvantnog generatora slučajnih brojeva. Žuti kvadratići na staklenoj ploči su perovskitne LED diode Magnus Johansson

"U kriptografiji nije važno samo da su brojevi nasumični, već da ste vi jedini koji zna za njih. S QRNG-ovima možemo potvrditi da je velika količina generiranih bitova privatna i stoga potpuno sigurna. A ako su zakoni kvantne fizike istiniti, prisluškivanje primatelja bez njegovog znanja trebalo bi biti nemoguće", objašnjavaju istraživači koji su razvili novu vrstu QRNG-a koji se može koristiti za enkripciju, ali i za klađenje i računalne simulacije. 

Perovskit bez olova

O tome kako se slučajni brojevi mogu dobiti iz kristala već smo pisali u Bugu. Švedski istraživači sad su otišli korak dalje i osmislili QRNG koji koristi svjetlosne diode izrađene od perovskita, o čemu su detaljno izvijestili u radu "Generiranje kvantnih slučajnih brojeva na temelju perovskitne svjetleće diode" koji objavljuje Communications Physics.

Eksperimentalni postav i struktura perovskitne svjetlosne diode (PeLED) 📷 Linköping University
Eksperimentalni postav i struktura perovskitne svjetlosne diode (PeLED) Linköping University

Sljedeći korak je daljnji razvoj materijala kako bi perovskit bio bez olova i kako bi se produžio njegov životni vijek koji trenutno iznosi 22 dana. Novi QRNG mogao bi, vjeruju istraživači, biti dostupan za korištenje u kibernetičkoj sigurnosti u sljedećih pet godina.