Ekstrakt kanabisa izaziva smrt stanica raka kože

Koncentrirani ekstrakt kanabisa, znan kao PHEC-66, zaustavlja umnožavanje stanica melanoma, tjerajući bolest da se ubije

Mladen Smrekar četvrtak, 15. veljače 2024. u 07:15
Studija sugerira da PHEC-66 pokreće programiranu staničnu smrt 📷 Freepik
Studija sugerira da PHEC-66 pokreće programiranu staničnu smrt Freepik

Početkom studenog prošle godine Bugov stalni autor Igor „Doc“ Berecki napisao je dosad najopsežniji pregled o tome što znanost i činjenice temeljene na istraživačkim dokazima kažu o potencijalnoj koristi od uporabe kanabisa u svrhu liječenja ili olakšavanja simptoma nekih bolesti ili medicinskih stanja. Spomenuto je tada sve, od Alzheimerove bolesti i amiotrofične lateralne skleroze, preko ADHD-a i depresije, do kronične upalne bolesti crijeva i nesanice te dakako liječenja raka. 

Izvanredan potencijal

U međuvremenu otkrilo se još ponešto o mogućim blagodatima kanabisa. Pokazalo se tako da koncentrirani ekstrakt kanabisa ima "izvanredan" potencijal za ubijanje najopasnije vrste raka kože. Još je rano, ali ako se rezultati istraživanja, objavljenog u časopisu Cell, mogu replicirati na živim životinjskim modelima, a potom i na ljudima, to bi moglo omogućiti potpuno novi način liječenja melanoma, bolesti koju je trenutno teško liječiti.

Oštećenje stanice melanoma sprečava njezinu podjelu u nove stanice i umjesto toga počinje programirana stanična smrt 📷 Nazinm Nasar i sur./Cells
Oštećenje stanice melanoma sprečava njezinu podjelu u nove stanice i umjesto toga počinje programirana stanična smrt Nazinm Nasar i sur./Cells

Ulje kanabisa o kojem je riječ poznato je kao PHEC-66, a razvilo ga je MGC Pharmaceuticals u Australiji. Tvrtka je financirala studiju koja je otkrila da PHEC-66 zaustavlja proliferaciju izoliranih staničnih linija melanoma u laboratoriju, a rezultate je sad potvrdilo i naknadno istraživanje Sveučilišta RMIT i Sveučilišta Charlesa Darwina (CDU). Nalazi sugeriraju da ovaj ekstrakt Cannabis sative zaustavlja umnožavanje stanica melanoma, tjerajući bolest da se ubije.


Programirana stanična smrt

"Oštećenje stanice melanoma sprečava njezinu podjelu u nove stanice i umjesto toga počinje programirana stanična smrt, poznata i kao apoptoza", objašnjavaju istraživači.  Djeluje li to i u živom životinjskom tijelu sasvim je druga stvar koju tek treba istražiti. Do danas nisu provedena klinička ispitivanja s uljem kanabisa, a visokokvalitetna istraživanja o potencijalu spojeva kanabisa u borbi protiv raka i dalje su oskudna.

Istraživači tek moraju otkriti kako primijeniti lijek i u kojoj dozi 📷 Freepik
Istraživači tek moraju otkriti kako primijeniti lijek i u kojoj dozi Freepik

No, posljednjih nekoliko godina otkrili su veliki potencijal kanabisa u ubijanju određenih vrsta kancerogenih stanica, bez utjecaja na normalne, zdrave stanice. Australski znanstvenici su tako potvrdili da neke sorte kanabisa mogu izazvati smrt stanica leukemije u laboratoriju, američki su otkrili da ciljani kanabinoidni receptori na nemelanomskim stanicama raka kože izazivaju oksidativni stres koji dovodi do programirane stanične smrti. Talijani su pak otkrili su spojevi kanabisa pokazuju slične rezultate u borbi protiv raka gušterače. A sada je eto i melanom dodan na ovaj popis.

Sljedeći koraci

"Moramo razumjeti ekstrakte kanabisa što je više moguće, posebice njihov potencijal da djeluju kao sredstva protiv raka", kaže australski farmaceut i farmakolog Nazim Nazar, koautor nekoliko radova o primjeni kanabinoida u liječenju melanoma, terapijskom potencijalu kanabinoida u liječenju raka prostate i pregleda trenutnog liječenja melanoma. "Ako znamo kako reagiraju na stanice raka, možemo poboljšati tehnike liječenja da budu što specifičnije, osjetljivije i učinkovitije".

Ishodi trenutne studije sugeriraju da PHEC-66 pokreće programiranu staničnu smrt. Sada su potrebne daljnje studije na životinjama kako bi se vidjelo mogu li se rezultati primijeniti na stanice raka u živim modelima. Istraživači, na primjer, tek moraju otkriti kako primijeniti lijek i u kojoj dozi. Tek tada se uopće mogu razmatrati klinička ispitivanja na ljudima.