Uhićeni Poljaci koji su vodili hosting servis za kriminalce, zvan Lolek

Europol i poljski Ured za kibernetički kriminal proveli su akciju kojom je ugašen LolekHosted.net, servis osmišljen kao zaštićeni hosting na kojem bi kriminalci mogli na "siguran" način koristiti infrastrukturu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. u 19:09

Poljski istražitelji iz tamošnjeg policijskog Ureda za kibernetički kriminal (CBZC), u suradnji s FBI-jem i Europolom, prošloga su tjedna proveli raciju nad jednom kriminalnom skupinom u gradu Katowice. Tamo je uhićeno pet osoba, pod optužbom da su osnovali i vodili hosting servis LolekHosted.net, oglašavan kao "neprobojni" hosting, koji ne provjerava što njegovi klijenti rade niti vodi bilo kakve logove o njihovim aktivnostima. Samim time, svjesno su omogućavali da na njihovim serverima budu nastanjeni razni programi za ilegalne radnje.

Hosting bez kontrole

Slijedom policijske akcije spomenuti je servis ugašen, a njegova domena zaplijenjena. Europol piše kako je uhićeno pet osoba, pod sumnjom da su putem servisa Lolek omogućavali provođenje kriminalnih djela diljem svijeta. Ona uključuju distribuciju zloćudnih programa za krađu privatnih podataka, lansiranje DDoS i ransomware napada, vođenje lažnih online tržnica i mreža botova, kao i masovno slanje spam poruka elektroničke pošte.

Kako je početna stranica Loleka izgledala donedavno...
Kako je početna stranica Loleka izgledala donedavno...

Servis Lolek oglašavao se sloganima poput "Ovdje možete smjestiti bilo što!" i isticao politiku ne vođenja logova o korisničkim aktivnostima, navodeći "100%-tnu privatnost" kao svoj način rada. Plaćanja usluga provodila su se, među ostalim, i u bitcoinu.

...a kako izgleda danas
...a kako izgleda danas