Prevaranti Amazonu ukrali milijune dolara kroz lažne povrate proizvoda

Amazon je podigao tužbu protiv međunarodne skupine cyber kriminalaca koja je iskoristila sustav povrata proizvoda. Prijevara je uključivala ponudu skupih stvari po sniženim cijenama na društvenim mrežama

Tomislav Stanković ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u 21:31
📷 Image: Gerd Altmann, Pixabay
Image: Gerd Altmann, Pixabay

Grupa nazvana REKK manipulirala je Amazonovim sustavom za bilježenje povrata. Prilikom kreiranja, lažnih, povrata oni bi zapravo krali skupe artikle poput prijenosnih računala i igraćih konzola, prenosi CBS News.

📷 Image: Case 2:23-cv-01879
Image: Case 2:23-cv-01879

Prema Amazonu, ova je grupa i putem Discorda i Reddita reklamirala svoje usluge povrata novca. Nakon što bi kupac naručio uslugu, REKK bi ili hakirao Amazonove sustave ili podmitio zaposlenike da odobre lažne zahtjeve za povrat, a zapravo zadržavajući artikle.

REKK i gotovo 30 ljudi iz SAD-a, Kanade, UK, Grčke, Litve i Nizozemske navedeni su u tužbi, koja grupu optužuje za korištenje "sofisticiranih metoda" za dobivanje neovlaštenog pristupa Amazonovim internim sustavima kao i za podmićivanje radnika Amazona da odobre lažne povrate za robu kao što su automobilske gume i MacBook Pro prijenosna računala.