Padaju interes korisnika za ChatGPT i vrijeme provedeno na njemu

Internetski promet prema najpopularnijem AI chatbotu današnjice prvi je puta od njegovog lansiranja počeo padati u lipnju, i to za gotovo 10%, dok je broj jedinstvenih korisnika pao za 5,7%

Sandro Vrbanus petak, 7. srpnja 2023. u 06:00

ChatGPT, jezični model s vrlo sposobnim chatbotom, u kratko je vrijeme od lansiranja postao digitalni servis s najbržim inicijalnim rastom broja korisnika u povijesti. Već u prvih je pet dana od svojeg lansiranja bio privukao milijun korisnika, oborivši sve rekorde. Ovoga tjedna, pak, lansiran je Metin Threads, koji je, navodno, u sedam sati zabilježio 10 milijuna korisnika, no još čekamo i službene potvrde te informacije.

Prvi pad nakon pola godine

Kako bilo, ChatGPT je sa strelovitim rastom nastavio i tijekom svojih prvih šest mjeseci, došavši do oko 1,8 milijardi posjeta mjesečno u svibnju. Međutim, već tada je bilo vidljivo da intenzitet rasta broja korisnika jenjava, da bi u lipnju trend bio preokrenut. Prvi puta otkako je predstavljen javnosti, ChatGPT je prošloga mjeseca zabilježio pad prometa, objavila je analitičarska kuća SimilarWeb, koja prati posjećenost web stranica.

📷 SimilarWeb
SimilarWeb

Globalni internetski promet prema ChatGPT-u u lipnju je tako bio 9,7% manji nego u mjesecu prije toga, dok je broj jedinstvenih posjetitelja pao za 5,7%. Uz to, palo je i prosječno vrijeme provedeno u razgovoru s ovim jezičnim modelom, i to za 8,5%.

Unatoč ovom padu, OpenAI-jev servis i dalje ostaje vodeći AI chatbot na svijetu, s više posjetitelja od Microsoftove tražilice Bing, ali i od Googleovog Barda ili neovisno razvijenog servisa Character.ai.

API pristup ipak raste

Napomenimo da je ChatGPT, iako najpoznatiji proizvod organizacije OpenAI, njima zapravo tek usluga kojom demonstriraju svoju tehnologiju. Ovo istraživanje ne pokriva, primjerice, promet prema alatima kao što je GPT-4, kojem se pristupa putem API-ja, a koji koristi i plaća sve više servisa i aplikacija. Taj pristup je, navodi SimilarWeb, u lipnju zabilježio porast prometa od 3,1% u odnosu na svibanj.