Nezavisni istražitelji tvrde da su razriješili misterij snimke "NLO-a" s američkog drona

Kad već to nisu učinili Pentagon i NASA, tim OSINT istražitelja uz pomoć je javno dostupnih podataka demistificirao jednu snimku s Bliskog istoka. Tvrde da je američki dron tada snimio – običan balon

Sandro Vrbanus petak, 27. listopada 2023. u 15:02

Godinama se već analiziraju mutne i kratke javno deklasificirane snimke američke vojske, na kojima se nalaze predmeti, pojave ili tek digitalni artefakti, koje Pentagon, NASA, njihova radna tijela i stručnjaci nisu uspjeli u potpunosti objasniti. Prvim snimkama neidentificiranih letećih objekata poznatima kao "Gimbal", "FLIR" i "GoFast", koje su objavljene prije više od tri godine, nedavno je pridružena još jedna – nadimka "Bliskoistočni objekt".

Taj je kratki video zapis nastao 12. srpnja 2022. godine uz pomoć videokamere na dronu MQ-9 Reaper, koji je obavljao izviđačku misiju. Kroz kadar naizgled vrlo brzo prolijeće misteriozna srebrna kugla. Iako ne pokazuje nikakve anomalije ili neočekivana kretanja, iz Pentagona navode da snimljeni predmet ostaje neidentificiran.

Volonteri u akciji

Kao takav, predstavljao je izazov istraživačima iz OSINT skupine Bellingcat, koja se bavi analizom otvorenih podataka (Open Source INTelligence), pa često na ovaj način pokušava demistificirati ili geolocirati razne, u posljednje vrijeme ratne, video zapise i fotografije. Njihovi su volonteri nedavno objavili fascinantnu analizu, nastalu na temelju tek nekoliko sličica "NLO-a", a zaključak je pomalo – antiklimaktičan.

Video u pitanju:

Analiza Bellingcata prvo je uspjela dovesti do preciznog geolociranja mjesta na kojem je nastala. Usporedbom s javno dostupnim satelitskim snimkama došlo se do zaključka da je misteriozna kugla snimljena iznad mjesta Deir ez-Zor u Siriji, gdje se i na servisu Google Earth može vidjeti podudaranje krajolika sa snimkom nastalom iz drona. Nakon toga, proučena je putanja drona, otkriveno je kojim se smjerom kretao za vrijeme snimanja, a stručnjaci su potom na satelitskim snimkama izmjerili i veličinu snimljenih zgrada.

Paralaksa i prividno kretanje

Usporedbom te veličine s dimenzijama svih snimljenih objekata došlo se do zaključka da je tajnovita kugla imala promjer od najviše – 43 centimetra, i to bi joj bila veličina da se nalazila na tlu. Kako je bila u zraku, samim time i bliže kameri, njezin prividni promjer preveo bi se u nešto manje stvarne dimenzije.

Kad je riječ o kretanju kugle, ono bi moglo biti u potpunosti prividno. Analitičari zaključuju da je ona "proletjela" kroz kadar zahvaljujući primarno efektu paralakse. Budući da je brzina drona bila značajno veća od moguće brzine kretanja tog objekta, kamera je zabilježila kako se on velikom brzinom kreće u suprotnom smjeru, a možda je u stvarnosti zapravo samo stajao na mjestu. Iz navedenoga zaključuju da je vrlo vjerojatno bila riječ o običnom balonu punjenom helijem, metalizirane srebrne vanjštine, koji je zbog paralakse pokazao iluziju velike brzine kretanja.

U prilog toj tezi ide i podatak o datumu nastanka snimke. 12. srpnja prošle je godine bio, naime, posljednji dan proslave muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, kada je običaj da se on slavi uz darove, uključujući balone. Zalutali, dakle, dječji balon najvjerojatnije je objašnjenje za snimku oko koje su glave razbijali stručnjaci Pentagona i NASA-e: "Iako bi bilo uzbudljivo zamisliti 30-centimetarski izvanzemaljski svemirski brod kako leti nad Bliskim istokom, Occamova britva kaže nam da vjerojatno gledamo obični balon", zaključak je analize, koju možete pronaći ovdje.