DNK analiza na poticaj nobelovaca oslobodila majku osuđenu za četverostruko čedomorstvo

Klimatske promjene, kovid, izvanzemaljci, psihodelične terapije, sintetski ljudski embriji..., ovo su samo neke znanstvene teme koje su u protekloj godine privlačile pažnju javnosti

Mladen Smrekar nedjelja, 31. prosinca 2023. u 10:00
Znanstveni napredak u posljednja dva desetljeća omogućio je stručnjacima da iznova prouče DNK dokaze koji sad upućuju na to da je majka nevina odsjedila 20 godina u zatvoru 📷 freepik
Znanstveni napredak u posljednja dva desetljeća omogućio je stručnjacima da iznova prouče DNK dokaze koji sad upućuju na to da je majka nevina odsjedila 20 godina u zatvoru freepik

Nakon što je punih 20 godina provela u zatvoru zbog ubojstava svoje četvero djece, Kathleen Folbigg pomilovana je u lipnju nakon kampanje 90 znanstvenika iz cijelog svijeta, među kojima je bilo i nobelovaca. Znanstveni napredak u posljednja dva desetljeća omogućio je stručnjacima da iznova prouče DNK dokaze. Otkrili su kako je dvoje djece, Sarah i Laura, nosilo iznimno rijetku genetsku mutaciju CALM2-G114R koja može uzrokovati iznenadno zatajenje srca.

Zatjevima znanstvenika da se preispita osuda pridružilo se i petero nobelovaca
Zatjevima znanstvenika da se preispita osuda pridružilo se i petero nobelovaca

DNK analiza pokazala i da su sve četvero djece od oca naslijedili još jednu genetsku mutaciju, REM2. Kombinacija je povećala vjerojatnost da će CALM2-G114R biti smrtonosan. Predstavljeni su i dokazi da je sin Patrick vjerojatno umro od drugog genetskog stanja, nekontroliranog napadaja, što je dovelo do njegove hospitalizacije nekoliko mjeseci prije smrti. 

S uvjerljivim dokazima o smrti troje od četvero djece prirodnom smrću, Folbigg je oslobođena, a u studenom je njezin slučaj proslijeđen Žalbenom sudu koji će razmotriti ukidanje presuda i eventualnu isplatu odštete za vrijeme provedeno u zatvoru.


Godina ChatGPT-a

Ove smo godine svjedočili strelovitom usponu umjetne inteligencije i OpenAI-jevog ChatGPT-a, sofisticiranog chatbota koji generira uvjerljive ljudske odgovore. ChatGPT je impresionirao sposobnošću da nadmaši studente u njihovim zadacima i pomogne znanstvenicima u pisanju radova, pomogne spasiti ugrožene vrste, dijagnosticira medicinska stanja i podijeli pouzdane zdravstvene savjete, primijeni rasuđivanje i pomogne nam da riješimo probleme najbolje što možemo. Iskazao se pritom i kao borac protiv antivakserskih teorija zavjere i pružio usluge s većom empatijom od ljudskih liječnika.  

Zbog ili unatoč svih tih kvaliteta, proširila se i zabrinutost zbog učinaka umjetne inteligencije na radna mjesta, jednakost, ratovanje, mrežne dezinformacije i kreativnost, pa čak i budući opstanak čovječanstva. Australija je stoga u lipnju razmotrila zabranu visokorizične uporabe AI, a niz zemalja je u studenom potpisalo deklaraciju o regulaciji umjetne inteligencije.

Veliku zabrinutost zbog smjera kojim se razvija umjetna inteligencija pokazali su i neki njeni tvorci. Geoffrey Hinton, kojeg mnogi smatraju "kumom umjetne inteligencije", u svibnju je dao ostavku u Googleu i to zbog "egzistencijalnog rizika" koji predstavlja ova tehnologija.


Učinke klimatskih promjena sve je teže poricati

Toplinski rekordi, ekstremni vremenski uvjeti i šumski požari u Europi, u Kanadi i na Havajima redali su se jedni za drugima. Saznali smo i da su staklenički plinovi dosegnuli rekorde 2022., nadmašivši rekord iz 2021. Srpanj i rujan bili su najtopliji mjeseci ikad zabilježeni, proživjeli smo najtopliji tjedan i najtopliji dan u povijesti, a u studenom je zaokruženo i najtoplijih 12 mjeseci u povijesti.

Istraživanje NASA-e pokazalo je da dodatna toplina utječe na morski led oko Antarktike koji je u rujnu dosegao rekordno nisku razinu, nadmašivši prethodni rekord za 1,03 milijuna četvornih kilometara. Istraživanje objavljeno u listopadu pokazalo je da je već prekasno za spašavanje ledene ploče Zapadne Antarktike. Izražena je i zabrinutost zbog mogućeg skorog gašenja atlantske Golfske struje i njenog ekvivalenta u južnom oceanu. Kolaps ovih struja drastično bi promijenio klimu na Zemlji. 

Veliki šumski požari bijesnili su širom Europe
Veliki šumski požari bijesnili su širom Europe

Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), objavljen u ožujku, upozorio je kako je potrebna hitna i drastična akcija za smanjenje emisija štetnih plinova te da smo vjerojatno već promašili mogućnost ograničenja zagrijavanja na 1,5°C.


Australija prva legalizirala psihodelične terapije

Početkom srpnja ovlaštenim psihijatrima u Australiji zakonski je dopušteno prepisivati ​​MDMA, poznatiji kao ecstasy, za liječenje slučajeva posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) te psilocibin, aktivnu komponentu čarobnih gljiva, za depresiju. Tako je Australija postala prvom zemljom u svijetu koja je ove zabranjene lijekove legalizirala za terapijsku upotrebu.

Lijekovi su dostupni samo ako su svi drugi dostupni tretmani bili neuspješni, pacijenti će biti pažljivo pregledani kako bi se osiguralo da dobrobit nadmašuje sve rizike, a terapije će se provoditi na strogo kontroliranim i nadziranim psihoterapijskim seansama s obučenim stručnjacima.

Iako je sve više dokaza da ovi psihodelici mogu pomoći tamo gdje su drugi tretmani bili neuspješni, neki istraživači psihodelika tvrde da je ova odluka preuranjena, te da se trebalo pričekati uvjerljivije dokaze o korisnosti terapije psihodelicima. 


Slučaj izgubljene radioaktivne kapsule

Djelatnici rudarske kompanije Rio Tinto uspjeli su izgubiti radioaktivnu kapsulu cezija 137 od 19 gigabekerela; navodno im je još u siječnju ispala iz kamiona na putu od Pilbara u Zapadnoj Australiji do skladišta u Perthu. Iako je kapsula bila zapečaćena, ostat će radioaktivna najmanje 300 godina, što je izazvalo opravdanu zabrinutost da bi je netko mogao pokupiti i  odnijeti. Uostalom, to se već dogodilo u Peruu i dva puta u Kini, u Xinzhou i Nanjingu. 

Radioaktivna kapsula koju su izgubili djelatnici Rio Tinta nije veća od zrna graška 📷 Kenith Png/ABC News
Radioaktivna kapsula koju su izgubili djelatnici Rio Tinta nije veća od zrna graška Kenith Png/ABC News

Ova vrsta kapsule emitira gama i beta zrake, uzrokuje ozbiljne opekline i izlaže vas ekvivalentu 10 X-zraka na sat. Nevjerojatno, unatoč tome što je bila veličine zrna graška i izgubljena na neidentificiranoj lokaciji negdje duž rute duge 1400 km, kapsula je pronađena početkom veljače zahvaljujući vozilu opremljenom detektorima zračenja, dva metra od ruba ceste, 200 km od rudnika. 


Japan ispušta radioaktivnu vodu iz Fukushime

Nakon što je u srpnju dobio odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japan je u kolovozu počeo ispuštati više od milijun tona pročišćene nuklearne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukushima, unatoč glasnih prigovora iz Kine i lokalnih ribara. Agencija je ustvrdila kako je voda, korištena za hlađenje gorivnih šipki otopljenih nakon potresa i tsunamija 2011. godine, lišena radioaktivnosti specijaliziranom obradom, osim tricija, radioaktivnog oblika vodika koji je teško ukloniti.

Voda iz Fukushime lišena je  radioaktivnosti specijaliziranom obradom, osim tricija, radioaktivnog oblika vodika koji je teško ukloniti
Voda iz Fukushime lišena je radioaktivnosti specijaliziranom obradom, osim tricija, radioaktivnog oblika vodika koji je teško ukloniti

Razrjeđivanje morskom vodom smanjuje koncentraciju tricija na razinu dopuštenu prema japanskim sigurnosnim standardima, a voda će se ispuštati tijekom sljedećih 30 do 40 godina kroz podvodni tunel kilometar od obale. Japanska ribarska industrija je zabrinuta, naročito nakon što su Kinezi zabranili uvoz japanskih plodova mora. Međutim, stručnjaci tvrde kako zalogaj banane sadrži istu razinu radioaktivnosti kao tricij u morskim plodovima ulovljenima nekoliko kilometara od mjesta ispuštanja vode u ocean.


Prijepori oko kovida

U svibnju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno objavila da COVID-19 više nije "globalna zdravstvena opasnost", ali je upozorila da virus "ostaje globalna prijetnja zdravlju". Valovi kovida mogu se očekivati u sljedećih nekoliko godina, a nedavno nastale varijante ne izgledaju opasnije od Omikrona.

Kovid više nije gobalnaopasnost, ali ga se i dalje treba čuvati, preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija 📷 WHO
Kovid više nije gobalnaopasnost, ali ga se i dalje treba čuvati, preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija WHO

U međuvremenu, bjesnila je rasprava o podrijetlu kovida; je li nastao prirodno ili je pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, gdje se bolest prvi put pojavila? Pravorijek još nije donesen.


Sintetički ljudski embrij

Britanski znanstvenici u lipnju su objavili da su stvorili sintetičke ljudske "modele embrija" pomoću matičnih stanica, zaobilazeći uobičajenu potrebu za jajnim stanicama ili spermom. Bio je to jedan od dva znanstvena rada koji opisuju rast struktura nalik na embrije. 

Ovi laboratorijski uzgojeni modeli embrija uključuju stanice koje bi obično nastavile formirati posteljicu, žumanjčanu vrećicu i sam embrij, ali nemaju mozak ili srce koje kuca. A stvaranje sintetičkih ljudi nikada nije bio cilj rada čija je namjena bila pomoći nam razumjeti rane faze ljudskog razvoja, nasljedne bolesti i ponavljajuće pobačaje.

Sintetski embriji mogli bi znanstvenicima omogućiti proučavanje razdoblja razvoja "crne kutije" koje nastupa nakon dva tjedna, kad moraju prestati istraživanja na običnim ljudskim embrijima. Britanski znanstvenici izvijestili su o uzgoju sintetičkih modela embrija nakon ovog razdoblja od dva tjedna.

Prirodni (desno) i sintetski (lijevo) embrio 📷 Amadei i Handford
Prirodni (desno) i sintetski (lijevo) embrio Amadei i Handford

Neki su doduše i dalje su skeptični oko toga predstavlja li rad doista "proboj", ukazujući na slična prethodna istraživanja, a ostaju i pitanja o regulaciji istraživanja sintetskih embrija te mogu li sintetski modeli embrija ikada potencijalno izrasti u sintetičke ljude, čak i kad bi to dopuštali propisi.


Veliki izvještaj o NLO-ima

U rujnu je NASA objavila dugo iščekivan izvještaj o neidentificiranim zračnim fenomenima (UAP), odnosno ili NLO-ima, a rezultati su bili jednako misteriozni kao i priče o postojanju "malih zelenih ljudi". Nakon proučavanja stotina viđenja UAP-a, NASA je rekla da nema dokaza da izvanzemaljci stoje iza neobjašnjivih fenomena, ali ih nije ni isključila, priznajući mogućnost da "nepoznata izvanzemaljska tehnologija djeluje u Zemljinoj atmosferi". 

NASA je rekla da jednostavno nema dovoljno pouzdanih podataka o tim viđenjima pa je imenovala novog direktora istraživanja UAP-a i želi angažirati vojsku građana-znanstvenika koji će prikupiti i analizirati izvještaje o svim bliskim susretima. Javnost će biti zamoljena da sve takve slučajeve prijavi putem aplikacija za pametne telefone koje bi NASA-i trebale pomoći u izradi baze podataka s pouzdanijim informacijama. 

Mumija navodno izvanzemaljskog podrijetka 📷 YouTube
Mumija navodno izvanzemaljskog podrijetka YouTube

Poklonici teorija zavjera uživali su i u saslušanju u američkom Kongresu pred kojim su tri bivša vojna dužnosnika iznijela zanimljive tvrdnje, uključujući onu da američka vlada ima tajno skladište NLO-a i vanzemaljskih tijela. Mumije izvanzemaljskog podrijetla u rujnu je meksičkim političarima predstavio tamošnji samoproglašeni stručnjak za NLO, ali njegove tvrdnje zasad nisu naišle na odobravanje znanstvenih krugova.