Na forumu War Thundera ponovo osvanuli vojni priručnici, ovaj put za pilote F-117 Nighthawka

Unatoč molbama developera, službeni forum War Thundera je i dalje mjesto na kojem se svako malo pojavi kakva vojna tajna

Damir Radešić utorak, 19. rujna 2023. u 22:16

Besplatni War Thunder je imao svojih uspona i još više padova, počevši od favoriziranja sovjetskih vozila do nebrige glede mase cheatera, a posljednji je zabilježen prije par mjeseci kada je Gaijin pokušao uvesti novi ekonomski model i izmusti od preostalih igrača još novca, no uslijed mase negativnih komentara su od toga na kraju odustali.

Kako god bilo, njegov službeni forum je zanimljiviji nego ikad ranije, obzirom da se na njemu pojavljuju službeni vojni dokumenti vozila i zrakoplova, najčešće kao dokazi u svađama igrača oko određenih specifikacija. Iako je Gaijin u par navrata zamolio igrače da to ne rade, posljednji slučaj od prošlog tjedna je prema njihovoj službenoj izjavi već dvanaesto otkrivanje vojnih dokumenata započeto još 2021. godine.

Tada su naime uslijed rasprave o autentičnosti dizajna tenka Challenger 2 objavljeni stvarni dokumenti o strukturi njegovog oklopa, a nastavljeno je specifikacijama francuskog Leclerca, penetraciji projektila kineskog ZTZ-99 i tako redom. Iako moderatori brišu takve postove i zaključavaju račune kreatora, određeni broj korisnika ih ipak vidi i vjerojatno preuzme čime su lavine pokrenute, a najnoviji slučaj je letački priručnik američkog F-117 Nighthawk koji se pojavio 12. rujna.

Doduše, spomenuti zrakoplov je umirovljen 2008. i priručnik nije teško pronaći na Internetu obzirom da nije označen kao vojna tajna, no US Air Force je ipak reagirao izjavom kako bi tvrtke trebale izbjegavati dozvoljavanje korisnicima da objavljuju materijale koji su "štetni za nacionalnu sigurnost". Dva tjedna prije F-117, posjetitelji War Thuderovih foruma su mogli naučiti kako letjeti u Eurofighter Typhoonu DA7.