Misterij vrijedne domene ai.com – zašto sada preusmjerava na stranicu Muskove kompanije?

Internetska domena ai.com ranije ove godine promijenila je vlasnika i korisnike preusmjeravala na popularni ChatGPT. One koji su je koristili već nekoliko dana dočekalo je iznenađenje

Sandro Vrbanus petak, 4. kolovoza 2023. u 18:07

U veljači ove godine, kada je rast broja korisnika ChatGPT-a još uvijek bio strelovit, organizacija OpenAI bila je omogućila da se njihovom popularnom chatbotu pristupa i putem jednostavne i pamtljive domene – ai.com. Bio je to iznenađujući potez, budući da slobodnih dvoslovnih .com domena na raspolaganju nema već desetljećima, pa se špekuliralo kako je OpenAI za nju "istresao" popriličnu količinu novca.

Domena zvana čežnja

Tada je priču bio potvrdio i predstavnik specijalizirane brokerske kompanije za domene, Saw.com, koji je domenu ai.com ranijih godina prodavao za 11 milijuna dolara. Nije se želio izjasniti o konkretnom poslu, ali je dao naslutiti da je organizacija koja se bavi umjetnom inteligencijom zaista i platila oveći iznos kako bi dobila željenu domenu. Od veljače je tako svaki posjet na ai.com završavao na adresi ChatGPT-a (chat.openai.com) – sve donedavno.

Prošloga mjeseca Elon Musk je, pisali smo već o tome, pokrenuo svoj novi laboratorij za umjetnu inteligenciju, xAI, a njegov web smjestio na isto takvoj domeni – x.ai. Međutim, nedugo nakon toga posjetitelji koji su htjeli na ChatGPT doći preko domene ai.com, završavali su preusmjereni na stranicu x.ai.

Što se dogodilo?

Budući da su whois zapisi i dalje maskirani, nije moguće doznati tko je pravi vlasnik domene ai.com, niti je li on iznenada promijenjen. Jedan od mogućih scenarija kaže kako je Elon Musk odlučio zavladati internetskim prostorom kad je riječ o umjetnoj inteligenciji i svoj famozni X ugurati gdje stigne, pa je OpenAI-ju ponudio poveći iznos za prijenos vlasništva nad domenom.

Druga je mogućnost da je ai.com svo ovo vrijeme bio u vlasništvu neke treće osobe, entuzijastične oko umjetne inteligencije, pa je ta osoba odlučila domenu preusmjeriti prvo na ChatGPT, a potom i na stranice Muskove kompanije.

Treća je opcija da je sve to "zakuhao" sam broker iz Saw.com, kako bi podigao vrijednost domene koju pokušava prodati. To bi značilo i da je OpenAI nije bio kupio u veljači, niti da ju je sada preuzeo Musk.

Kako bilo, krajnjem korisniku ova promjena neće donijeti mnogo dobroga. Oni koji su u međuvremenu naviknuli utipkavati ai.com kako bi došli do ChatGPT-a, korisnog chatbota, sada će na isti način doći do korporativne, i potpuno im beskorisne, stranice tvrtke xAI.