Google predstavlja alat za sažimanje opsežnih članaka u nekoliko ključnih točaka

Novi Googleov alat može sažeti opsežne članke u nekoliko ključnih točaka za lakše razumijevanje, a uz to pruža i poveznice do izvora informacija za one koji žele znati više

Matej Markovinović četvrtak, 17. kolovoza 2023. u 15:37
📷 Foto: Google
Foto: Google

Google je nedavno predstavio novi alat unutar aplikacije Google Search koji je dio Generativnog iskustva pretraživanja (Search Generative Experience), a koji je u potpunosti drugačiji od tvrtkinog AI chatbota Barda. Radi se o alatu koji poboljšava rezultate pretraživanja te pomaže korisnicima da sažmu sadržaj opsežnih članaka u nekoliko ključnih točaka, ne bi li ih tako lakše razumjeli.

„Kada istražujete nešto novo ili tražite neko objašnjenje mogli biste naići na pojam koji ne razumijete ili jednostavno želite više informacija o njemu. Kako bismo taj proces učinili lakšim, uvodimo alat za poboljšanje naših odgovora generiranih umjetnom inteligencijom za različite teme ili pitanja vezana uz znanost, ekonomiju, povijest i slično“, navodi Google na svom službenom blogu.

Generirane ključne točke sadržavati će i poveznice koje vode izravno do dijela iz kojeg je generativni alat preuzeo informacije, što bi, prema tvrdnjama Googlea, trebalo pomoći korisnicima da provjere činjenice i pridobiju dodatne informacije o temi. Valja napomenuti da se informacije neće preuzimati iz članaka čiji je pristup ograničen.  

Značajka je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku i samo odabranim korisnicima u SAD-u, a uz dostupnost na iOS-u i Android, uskoro će biti dostupna i na Chromeu.