Google grupe ukidaju podršku za Usenet

Od 22. veljače Google grupe više neće podržavati novi sadržaj Useneta. Ipak, pregledavanje i pretraživanje povijesnih podataka i dalje će biti moguće

Tomislav Stanković četvrtak, 4. siječnja 2024. u 06:00

Ako ste u zadnje vrijeme posjetili Google grupe na vrhu ste mogli vidjeti obavijest vezano uz ukidanje podrške za Usenet. Primarni razlog se, kako navode, pripisuje padu popularnosti tekstualnih grupa i sve većoj borbi platforme sa neželjenim sadržajem.

Kao što se iz priložene fotografije može vidjeti Usenet se sada često koristi za dijeljenje sadržaja zaštićenog autorskim pravima i drugog neželjenog sadržaja.

Dodatno, ova promjena označava kraj Googleovih poslužiteljskih usluga Network News Transfer Protocol (NNTP), uključujući sadržaj koji se usklađuje s drugim NNTP poslužiteljima. Kao rezultat toga, Google neće podržati širenje novog Usenet sadržaja ili njegovu razmjenu s drugim poslužiteljima.

Zaključno, navedena promjena neće utjecati na sadržaj na Google grupama koji se ne odnosi na Usenet, uključujući sve grupe koje su kreirali korisnici i organizacije tako da većina sadržaja koji se trenutno nalazi na Google grupama i koji nije sadržaj s Useneta neće biti zahvaćen promjenom.