Gasi se Omegle, popularni servis za video razgovore sa strancima

Osnivač Omeglea, Leif K-Brooks, odlučio je ugasiti taj popularni servis za video razgovore sa strancima nakon brojnih kritika vezanih uz njegovu zlouporabu

Matej Markovinović četvrtak, 9. studenog 2023. u 13:10
📷 Foto: Omegle
Foto: Omegle

Popularni internetski servis za video razgovore sa strancima, Omegle, gasi se nakon 14 godina postojanja. Razlog gašenja je sve veća zlouporaba servisa zbog koje najviše stradaju mlađi korisnici i žene.

„Koliko god bih želio da su okolnosti drugačije, stres i troškovi ove borbe – zajedno s postojećim stresom i troškovima rada Omeglea i borbe protiv njegove zlouporabe – jednostavno su preveliki. Rad Omeglea više nije održiv, ni financijski ni psihološki. Iskreno govoreći, ne želim doživjeti srčani udar u svojim 30-ima“, priopćio je osnivač Omeglea, Leif K-Brooks.

K-Brooks je osnovao Omegle 2009. kada je imao 18 godina. Cilj mu je bio napraviti servis koji će omogućiti ljudima da upoznaju nove osobe te razgovaraju o svojim interesima. Iako to nije očekivao, Omegle je odmah postao hit među korisnicima i svakoga ga je dana koristilo milijune ljudi.

No, Omegle je dobio mnogo kritika tijekom pandemije nakon što je postao plodno tlo za one koji su ga htjeli zloupotrijebiti. K-Brooks i sam priznaje da su pokušali implementirati brojna poboljšanja kako se to ne bi dogodilo, ali bez puno uspjeha.

„Bitka za Omegle je izgubljena, ali rat protiv Interneta i dalje bjesni. Praktički svaki mrežni komunikacijski servis bio je žrtva istih napada kao i Omegle. Brinem se da bi, osim ako se situacija uskoro ne promijeni, Internet u koji sam se zaljubio uskoro mogao prestati postojati, a na njegovo bi mjesto mogla doći unaprijeđena verzija TV-a“, zaključuje K-Brooks.