Cloudflare: svjetski internetski promet ove godine porastao za 25%

Statistika ostvarenog internetskog prometa pokazuje daljnji porast svjetskih potreba za online sadržajima, a otkriva i u kojim zemljama se više koristi mobilni, a u kojima desktop pristup

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. prosinca 2023. u 14:16

Cloudflare, velika i utjecajna internetska kompanija, koja pruža mreže usluge, zaštitu od kibernetičkih napada i registraciju domena, objavila je svoj statistički pregled 2023. godine. U njega su uključeni podaci koje ova kompanija prikuplja u svojem redovnom poslovanju, a pokazuju da je 2023. godina bila vrlo aktivna kad je riječ o širenju internetskih usluga i općenito prometa.

Tako je tijekom proteklih 12 mjeseci zabilježeno povećanje ukupnog internetskog prometa od čak 25% u odnosu na 2022. godinu. Taj rast nastavak je lanjskog trenda, kada je promet također bilježio slične stope povećanja intenziteta u odnosu na godinu ranije.

I ove godine, nimalo iznenađujuće, Googleova tražilica i njihovi ostali servisi bili su najpopularnije odredište korisnika Interneta u svijetu, a nakon njih slijede servisi Facebooka, Applea te TikToka i Microsofta. Velik rast popularnosti bilježi kategorija generativne umjetne inteligencije, čiji predvodnik u posjetama je OpenAI (ChatGPT i DALL-E), a slijede ga character.ai, QuillBot, Hugging Face i Poe. Bard je tek na 8. mjestu.

U kategoriji društvenih mreža prednjači Facebook, a slijede ga TikTok, Instagram, X i Snapchat. Kod video platformi najviše je prometa u godini na izmaku generirao YouTube, a potom slijede Netflix, Twitch, Roku i Disney Plus. Najposjećenija online trgovac bio je Amazon, aplikacija za dopisivanje WhatsApp, igra Roblox, a kriptomjenjačnica Binance.

Gledano prema vrsti uređaja, 42% prometa generirano je s mobilnih, a 58% s desktop uređaja. U 80 zemalja svijeta mobilni promet nadmašio je ove godine desktop uređaje, s predvodnicima poput Zambije, Mauritanije i Šri Lanke. S druge strane, desktopu su najviše skloni u Njemačkoj, Hong Kongu i Finskoj.

Unutar mobilne domene 68% prometa ove godine ostvareno je na Androidu te 32% na iOS uređajima. U više od 25 zemalja zabilježen je udio Androida veći od 90%, a tu prednjače Bangladeš i Papua Nova Gvineja. Najveći pojedinačni udio iOS-a na nekom tržištu bio je 66%, i to u Danskoj. Sličan omjer kao i Danska bilježe Australija, Japan te Kanada.

Najbrži pristup Internetu ove su godine imali korisnici s Islanda, gdje ih je više od 85% spojeno optičkom mrežom. Na ljestvici su iza njega Španjolska, Mađarska i Južna Koreja.

Cloudflare je tijekom godine blokirao 5,65% ukupnog prometa, detektirajući ga kao malicioznan. Većinom je bila riječ o DDoS napadima ili prometu blokiranome zbog ostalih postavki vatrozidova.