AI asistent Gemini dostupan u Gmailu i ostalim Googleovim aplikacijama

U sklopu nedavno predstavljene pretplate Google One AI Premium od sada se dobiva i integracija AI asistenta u Gmailu te aplikacijama Docs, Slides, Sheets i Google Meet

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. veljače 2024. u 11:40

Novi dan, nova najava iz svijeta generativne umjetne inteligencije. U utrku s Microsoftom i OpenAI-jem nedavno se snažnije uključio i Google preimenovanjem Barda u Gemini, objavivši novi model Gemini 1.5, pa i pokretanjem paketa pretplate, kojim se dobivaju napredne funkcije. Kao što je bilo i najavljeno, za spomenutu pretplatu sada stiže i proširenje onoga što se uz nju dobiva.

Samo na engleskom

Svi korisnici, koji se odluče plaćati 22,99 eura mjesečno za Google One AI Premium plan i korištenje napredne Googleove generativne umjetne inteligencije, po novome će u tom paketu imati i integraciju AI pomoćnika u najpopularniji e-mail servis na svijetu, Gmail. Bit će tu i integracija s ostalim uredskim Googleovim aplikacijama u oblaku, Docs, Slides, Sheets te sustavom za videokonferencije Google Meet. Sve to dostupno je postojećim i novim pretplatnicima već danas.

Gemini u Gmailu primarno svojim jezičnim sposobnostima služi kao pomoćnik pri stvaranju poruka elektroničke pošte i odgovaranju na njih. U Docsu isto tako, dok će u Sheetsu pomagati i pri izradi formula za kalkulacije, a u Slidesu će moći samostalno dizajnirati prezentacije. Sustav za sada funkcionira samo na engleskom jeziku, ali je već dostupan na više 150 tržišta, među kojima je i ono naše.

Za 22,99 eura mjesečno Google One AI Premium donosi i pristup najnaprednijem modelu Gemini Advanced. Tu su i ostale prednosti postojećeg Premium plana pretplate: 2 TB prostora za pohranu u oblaku, mogućnost prijave pet korisnika, napredne funkcije iz paketa Google Workspace i Photos i slične. Prva dva mjeseca korištenja besplatna su u sklopu probnog razdoblja.