Srednjovjekovni Manor Lords kreće u program ranog pristupa u travnju iduće godine

Obećavajuća mješavina srednjovjekovne izgradnje naselja i taktičkih bitaka Manor Lords je pomaknuta u iduću godinu zbog dodatnog poliranja i uklanjanja tehničkih nedostataka

Damir Radešić četvrtak, 26. listopada 2023. u 16:17

Nakon što je prošle godine objavljen vremenski ograničena demo inačica, Manor Lords je naglo postao jedan od najpoželjnijih naslova na Steamu kojeg je masa igrača uvrstila na liste želja. Iako je demo pokazao prilično solidnu igrivost i obećanje o izlasku do kraja ove godine se činilo realnim, samostalni developer koji se krije iza nadimka Slavic Magic je u svojoj objavi na X-u (Twitteru) obznanio kako je unatoč želji da ispuni obećano ipak odlučio dodatno usavršiti neke detalje i ukloniti tehničke nedostatke, pa je izlazak pomaknut na 24. travanj iduće godine.

Da ne bi bilo zabune, inačica koja će se tada pojaviti neće biti finalna, već navedenog datuma kreće early access koji će potrajati neko vrijeme. Obzirom na nedavno bombardiranje neoptimiziranim igrama, ova odluka nimalo ne iznenađuje, no dobra je vijest kako će od navedenog datuma Manor Lords osim na Steamu automatski biti uvršten i na Game Pass, te će ga pretplatnici moći zaigrati bez ikakvog dodatnog troška.

Manor Lords nas stavlja u ulogu srednjovjekovnog vlastelina čiji je zadatak pokrenuti izgradnju sela koje će eventualno prerasti u grad, te se usput baviti raspodjelom resursa i organizirati proizvodne lance. Iako je riječ o fikciji, autor kaže da je inspiraciju pronašao u francuskim područjima iz 14. stoljeća i pokušao biti što vjerniji u rekreaciji tadašnjeg stila života. Uz potpunu slobodu izgradnje i povezivanja područja cestama, nadogradnjama postojećih kuća i industrijskih pogona dobivat ćemo dodatne izvore prihoda, a osim što će naši podanici puniti državnu blagajnu nametima, bit će proizvođači prijeko potrebne hrane čiji pak uzgoj ovisi o godišnjim dobima.

Stanovništvo valja i pripremati za borbu, jer će upadi razbojnika biti česti, a u nekom trenutku će, kada robusni sustav diplomacije ne pokaže željene rezultate, doći do sukoba sa susjednim plemićima, bilo da oni bace oko na našu zemlju ili smo mi ti kojima je prijeko potreban novi životni prostor. Uz izdavanje zapovijedi u realnom vremenu, formacije, razne faktore koji utječu na ishod bitaka poput umora, vremenskih prilika i opreme, ovaj dio igre nalikuje na serijal Total War.

Doduše, svaki poginuli ujedno je i naš podanik koji će zbog toga izostati s posla kada napokon dođe do mira, pa je pažljivo planiranje i minimiziranje gubitaka od presudnog značaja za daljnji napredak, pa čak i preživljavanje slijedeće zime jer jesenski urod neće imati tko pokupiti. Manor Lords u svakom slučaju zvuči i izgleda iznimno privlačno i jedva čekamo zaigrati ga.