Objavljen prvi prikaz igrivosti nadolazeće arkadne simulacije Forza Motorsport

Forza Motorsport kreće u prodaju 10. listopada i bit će odmah dostupna na PC Game Passu, a oni koji naruče Premium izdanje mogu krenuti s utrkama pet dana ranije

Damir Radešić četvrtak, 14. rujna 2023. u 10:09

Serijal Forza među vlasnicima Xboxa uživa poseban status od prvog izdanja, no do širih masa je dopro tek prije par godina kada je Microsoft uvidio potencijal PC-ja kao igraće platforme, te masovnije počeo tu spoznaju primjenjivati u praksi. Rezultat su odlične ocjene Forza Horizona 4 i još bolje njegovog nasljednika, Forza Horizona 5, što je bilo popraćeno i više no zadovoljavajućim prodajnim rezultatima, pa ne čudi da novi nastavak ove franšize stiže paralelno za PC i Xbox Series X|S.

Obzirom da nas od izlaska dijeli manje od mjesec dana, jer Forza Motorsport kreće u prodaju 10. listopada, odnosno pet dana ranije za kupce Premium izdanja, bilo je krajnje vrijeme da nam developerski tim Turn 10 Studios predstavi konkretnu igrivost koja će nas dodatno zagrijati za ovu arkadnu trkaću simulaciju. Ista stiže u promotivnom videu u trajanju od čak 17 minuta tijekom kojih je prikazano nekoliko isječaka.

Konkretno, imamo priliku pogledati zagrijavanje na stazi Maple Valley za upravljačem Chevroleta Corvette E-Ray (2024), kao i posljednja dva kruga endurance utrke u Hakoneu u Cadillacu Racing V-Series.R. Builders Cup Intro Series pak predstavlja nekoliko odabranih početnih automobila kao što su Subaru STI S209 iz 2019, Honda Civic Type R iz 2018. i Ford Mustang GT iz 2018, dok ćemo Type R gledati i na novoj stazi Grand Oak Raceway.

Forza Motorsport je trinaesti nastavak serijala i osmi podserijala Motorsport, a izostankom brojčane oznake jasno je kako ovdje imamo reboot koji će igračima omogućiti vožnju u više od 500 automobila iz svih razdoblja auto industrije, od čega će njih sto biti potpuno novo u ovim igrama.

Doduše, koje novitete nam autori pripremaju još uvijek nije u cijelosti otkriveno, no zna se da je mnogo toga napravljeno s tehničke strane uključujući podršku za ray tracing u stvarnom vremenu, modele oštećenja, istrošenost guma, dinamičku izmjenu dana i noći, proceduralno stvaranje oblaka i magle i još par sitnica.

Osim u slobodnoj prodaji, Forza Motorsport će biti dostupan od prvog dana i putem pretplatničkog servisa PC Game Pass koji je od ove godine službeno dostupan i u Hrvatskoj.