Igrali smo

Forza Motorsport - Dobrodošao vjetar u leđa

Damir Radešić utorak, 14. studenog 2023. u 15:50

Iako je franšiza Forza dobivala nova Horizon izdanja svako malo, njezin začetnik Motorsport, pauzirao je šest godina s novim izdankom, i red je da provjerimo je li ga bilo vrijedno čekati

Forza Motorsport
Proizvođač / izdavač Turn 10 / Xbox Game Studios
Dojam Ova godina krcata je igrama koje su se pojavile nedovoljno upeglane, a Forza Motorsport u tom segmentu nije izuzetak
Platforme PC, Xbox Series X|S

Vratit ćemo se nakratko u 2005. godinu, u vrijeme kada je Sony slavodobitno plazio jezik i uzdizao u nebesa svoj serijal Gran Turismo, odnosno njegov tada već četvrti nastavak objavljen za PlayStation 2. Microsoftu je bilo kristalno jasno da je nešto slično prijeko potrebno ako želi pridobiti igrače na svoj Xbox, što mu je djelomično uspjelo s premijernim izdanjem Forza Motorsporta. Dok je Sony čekao po nekoliko godina s novim nastavcima Gran Turisma, Microsoft je svoj serijal neumorno štancao svake druge godine, te mu pridodao i spin-off Horizon, koji je više usmjeren natjecanjima u otvorenom svijetu, kojima je punio praznine, no on je ubrzo postao dominantniji.

Tako smo posljednji nastavak Forza Motorsport 7 zaigrali 2017., no s razumljivim razlogom. Developeri su jednostavno zaključili da je Motorsportu potrebno udahnuti svježinu, a rezultat toga stiže u vidu Forza Motorsporta bez brojčane oznake, što jasno daje do znanja kako je riječ o rebootu, a ne samo novim stazama i kozmetičkim poboljšanjima zbog razvoja tehnologije. Prema onome što smo u nekoliko tjedana imali priliku iskusiti, odluka o višegodišnjoj pauzi itekako je opravdana.

Svaki segment ovogodišnjeg izdanja prati vidljiva briga u pokušaju da se igrača uživi u svijet auto-utrka pomoću naracije i iznimno primamljivih videa. Logičan početak je, dakako, karijera u kojoj nadmetanjima na raznim događanjima polako gradimo svoj put prema boljim vozilima. Jedna od velikih promjena tiče se trošenja kredita koje smo u ranijim poglavljima koristili za nabavku novih vozila i nadogradnje. Ovdje to nije slučaj, odnosno, kreditima ćemo uistinu platiti vozilo, no njegove nadogradnje ovise o iskustvu, odnosno o tome koliko ga vozimo, i o našim uspjesima. Dok je ranije za otključavanje svih nadogradnji bilo potrebno pravo bogatstvo, sada je one koje više ne trebamo moguće demontirati, čime nam se iskustveni bodovi vraćaju i možemo ih uložiti u nešto što nam je za naredne izazove potrebnije. Jednostavno i vrlo funkcionalno, tim više što je osjećaj napretka sveprisutan.

Mehanika nadogradnje je, kao i prije, moguća u bilo kojem trenutku, a posebno ističemo opciju testne vožnje s vozilom netom pristiglim iz dućana. Tijekom nje lako je uočiti njegove slabosti i odrediti područja koja zahtijevaju poboljšanja, te ih usmjeriti prema daljnjem "izgrađivanju". Naravno, cijeli proces možete prepustiti računalu, no iako on obavlja svoju funkciju korektno, smatramo da preuzimanjem kontrole gubite značajan i dobro odrađen dio igre.

Govoriti o realizmu u takvim igrama je suludo, pa iako postoji opcija izbora težine, bez obzira na nju, zabijanje u drugog natjecatelja ili u ogradu rezultira tek minornim oštećenjima i eventualnim vremenskim penalima. Umjetna inteligencija ostalih natjecatelja, pak, prilično će dobro odraditi svoj posao, no zamijetili smo da ponekad pri izlasku iz zavoja zna presjeći put, kao da ne vozimo uz nju, i savršenu vožnju pretvoriti u fijasko. Opet, računalo je predvidljivo i lako je uočiti obrazac ponašanja, no online natjecanja potpuno su druga i zabavnija priča, s obzirom na to da su ljudski protivnici nepredvidivi. Nažalost, tijekom testiranja taj dio igre vrlo je često "pucao", čemu valja pribrojati i popriličan broj tehničkih problema, poput primjerice, čestih rušenja, neoptimiziranosti, i za jedan dio igrača, što smo iskusili na vlastitoj koži, zaboravljanje postavki koje je prilikom svakog novog pokretanja igre potrebno iznova podesiti.

Uz posebne hvale na račun fizike vozila i osjećaja upravljanja koji je različit za svako, mase automobila, staza i opcija podešavanja, Forza Motorsport zvuči odlično, no zbog spomenutih zamjerki, u ovom stanju ne bismo ga mogli preporučiti.

Igrano na PC-ju preko Game Passa

Forza Motorsport

  • Poboljšanja
  • Osjećaj vožnje
  • Grafika
  • Umjetna inteligencija
  • Tehnički problemi
Ocjena
75%
Cijena 69,99 eura (PC Game Pass)