Kineski maloljetnici moći će igrati online videoigre samo sat vremena u određenim danima

Nova pravila stižu nakon što je Peking uveo opsežne mjere protiv državnih tehnoloških divova, poput Alibabe i Tencenta, zbog pojedinih ulagača koji su štetili kineskim dionicama u zemlji i inozemstvu

Matej Markovinović utorak, 31. kolovoza 2021. u 06:00

Kineski su regulatori ovog ponedjeljka uveli nova ograničenja u svrhu smanjivanja sve veće ovisnosti o videoigrama. Prema novim će pravilima mlađi od 18 godina moći igrati online videoigre u razdoblju od 20 do 21 sat po lokalnom vremenu petkom, vikendom i praznicima.

Navodi se i da će tvrtkama za online videoigre biti zabranjeno pružati korisnicima usluge igranja u bilo kojem obliku izvan zakonski dopuštenih sati te će morati osigurati postavljanje sustava za verifikaciju pravog imena, piše Reuters.

No, kako bi se osiguralo da tvrtke uistinu poštuju nova pravila, objavljeno je da će se povećati učestalost i intenzitet inspekcija. Valja istaknuti da su maloljetnici u Kini do sad mogli igrati online videoigre tri sata pod praznicima te sat i pol ostalim danima.

Podsjećamo da je kineski tehnološki konglomerat Tencent u srpnju napravio tehnologiju prepoznavanja lica "ponoćna patrola" u svrhu sprečavanja maloljetnika da igraju videoigre u kasnim noćnim satima tvrdeći da će se tako spriječiti ovisnost koja uveliko zabrinjava kineske vlasti.

Tada se navodilo da će se ta tehnologija implementirati u preko 60 mobilnih igara te da će se za prepoznavanje lica koristiti podaci iz postojeće kineske nacionalne baze podataka s fotografijama građana.