Dying Light 2 Stay Human uveo DL Pointse za kupovinu dodataka, igrači nisu sretni

Ljetnom nadogradnjom je Dying Light 2 Stay Human uveo mikrotransakcije koje same po sebi nisu sporne, ali omjer cijena paketa DL Pointsa i dodataka itekako jest

Damir Radešić utorak, 12. rujna 2023. u 09:57

Mikrotransakcije u igrama su svakodnevica od koje je nemoguće pobjeći i imao ih je i prvi dio Dying Lighta, no prošlotjednom ljetnom nadogradnjom su stigle na nešto drugačiji način i u njegov nastavak, Dying Light 2 Stay Human, te potpuno zasjenile sve dobro što ovo osvježenje igre donosi. Ranije su igrači jednostavno mogli kupiti željeni dodatak za određenu količinu stvarnog novca na servisima na kojima se igra nudila, a sada će to moći napraviti direktno iz igre putem DL Pointsa.

U svom objašnjenju ovog postupka, ekipa Techlanda kaže kako je ovo jednostavan način za kupovinu dodataka bez napuštanja igre, dok će njima život biti lakši jer ih ne moraju pripremati za različite servise. Drugim riječima, od prodaje će gubiti manji postotak što na papiru ima smisla, ali cjenovna politika koja je pritom predstavljena je već na prvi pogled nepoštena prema vjernim sljedbenicima.

Dapače, nadogradnja je svim postojećim igračima darovala 500 DL Pointsa koje je potrebno prisvojiti do 7. listopada, no za njih se ne može kupiti ništa jer većina nadogradnji kreće od 550 DL Pointsa naviše. Drugim riječima, morat ćete kupiti dodatni paket od 500 DL Pointsa za pet dolara i nakon kupnje nadogradnje, ostat će vam njih 450 s čime opet ne možete baš ništa osim kupiti još jedan paket za još pet dolara. Iako su nadogradnje još uvijek dostupne u klasičnom obliku, cilj developera je povući ih iz slobodne prodaje i nuditi ih isključivo prema ovom novom poslovnom modelu.

Dakako da su igrači odmah reagirali i počeli davati negativne osvrte, a pobuni se pridružio cijenjeni community manager Uncy koji je javno prozvao Techland za ganjanje "jednostavnog" profita. Ulje na vatru je dodatno dolio njegov nasljednik na službenom kanalu igre na Discordu koji je ispalio da bi igrači kojima to nije po volji trebali igrati nešto drugo.

Iako igra još uvijek drži solidnih 78 posto pozitivnih mišljenja na Steamu, od posljednjih 2.200 njih 50 posto je negativno. U Techlandu su naknadno izjavili kako su svjesni da je najveći problem u određivanju cijene paketa DL Pointsa i nadogradnji, te da razmišljaju o promjenama koje ne mogu stići preko noći, no prilično jasno su natuknuli da od ove politike neće odustati.