ChatGPT pod DDoS napadom, odgovornost preuzeli navodni Anonymousi iz Sudana

Uzbudljiv tjedan imaju u OpenAI-ju, jer su usred održavanja svojeg prvog developerskog događaja i lansiranja novih usluga postali metom velikog napada, koji je nakratko onemogućio njihove servise

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. studenog 2023. u 12:19

OpenAI je ovoga tjedna održao svoju prvu developersku konferenciju DevDay, na kojoj je lansirao nekoliko novih opcija i dodataka ChatGPT-u, kao i novi, snažniji i jeftiniji jezični model, GPT-4 Turbo. Ove su najave izazvale velik interes među developerima, pa je već u prvim satima, otkako su usluge postale dostupne, više tisuća korisnika pohrlilo iskušati novitete. To je dovelo do zagušenja OpenAI-jevih poslužitelja i odgode lansiranja novih servisa većem broju korisnika, jer niti sami nisu bili očekivali toliku navalu.

Međutim, istodobno s time u pozadini se odigravalo još nešto, što je stavilo dodatni pritisak na servere, koji "vrte" ChatGPT i ostale modele. Naime, tijekom protekla dva dana primijećen je i hakerski napad distribuiranog uskraćivanja usluga (DDoS), usmjereni prema OpenAI-jevim API sučeljima te samom ChatGPT-u.

Politički motivi

Kompanija je ubrzo i putem svojeg servisa za praćenje "zdravlja" usluge potvrdila incident te naglasila da je povremena nedostupnost ChatGPT-a, koja je prvi puta primijećena u utorak, izravna posljedica neuobičajenog prometa, koji podsjeća na DDoS napad. Kroz nekoliko sati primijenjena je i zakrpa, koja bi trebala onemogućiti nastavak "prekomjernog bombardiranja" servera beskorisnim prometom.

Vlasnici ChatGPT-a još nisu objavili pojedinosti niti stavili sumnju na nekog mogućeg napadača, no to su učinili – oni sami. Na Telegram kanalu hakerske skupine, koja se predstavlja kao Anonymous Sudan, objavljeno je da su upravo oni odgovorni za napad na OpenAI i njihove sustave. Kao povod za DDoS-anje ističu političke motive (činjenicu da OpenAI surađuje s Izraelom, njihov AI razvija oružja za njihove obavještajne službe, a sve usmjereno protiv Palestine). Dodatni motivi za napad su i činjenica da je OpenAI američka organizacija, tradicionalni neprijatelj ove hakerske skupine, kao i "općenita pristranost ChatGPT-a Izraelu".

Skupina Anonymous Sudan u lipnju ove godine na sličan je način napadala i servise Outlook.com, OneDrive i Azure. Osnovani su početkom ove godine i navodno su fokusirani na "neprijatelje Sudana". Njihova povezanost s legendarnom skupinom Anonymous nije potvrđena, a neki (izraelski) sigurnosni stručnjaci vjeruju da je riječ o lažiranom identitetu, tj. false flag operaciji, iza koje zapravo stoje hakeri povezani s Iranom i Rusijom.