Vanjsko podzmeno povezivanje s mrežom

poruka: 4
|
čitano: 4.190
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
offline
Vanjsko podzmeno povezivanje s mrežom
Lijep pozdrav.

riječ je o kući, novogradnji. Električar koji je izvodio instalacije je od kuće do stupa telekoma položio podzemni bužir kroz kojeg smo danas misli povući TK kabel da se spojimo na mrežu. Od kuće do stupa ima nekih 60 metara i TK kabel smo uspjeli provući nekih 6-8 metara kad je počeo zapinjati i sve mi se čini da ga neću uspjet provući. budući da je trenutno u bužiru tanki flaks, nisam htio jako povlačiti kabel, da ne pukne ta nit. eventualno bi još mogao zamijeniti flaks za neki čvršći konop, no bojim se da ni s tim neću uspjet provuć 50 metara kabla. Taj TK kabel je dosta krut i teško ga je razvlačit, a bužir ima rebrastu ovojnicu, pa je nespretno. instalater koji je sa mnom pokušavao razvući kabel je rekao da postoji opcija da kupim vanjski UTP kabel i da njega razvučem i da bi se i s njim mogli spojit. on je mekši i lakše bi ga provukao kroz bužir.

u ne previše vremena koliko sam do sada imao, vidim da ljude brine zaštita od prenapona.

ako bi netko mogao, molio bi da mi kaže kako bi se najbolje to moglo izvesti? mislio sam kupiti F/UTP CAT. 5e vanjsku vanjski kabel 4x24 AWG. vidio sam da se spominju i neki drugi kablovi, ali zapravo ne znam ništa o kablovima i instalater je rekao UTP. Da li je bolje da se ide s nekim drugim kablom?

I zapravo što se te zaštite tiče, našao sam ove uređaje:https://www.protis.hr/products/details/planet-ethernet-lighting-arrestor-ela100-zastita-od-prenapona/11264
taj bi uređaj trebao staviti u kuću pored razvodne kutije i spojit ga na uzemljenje? To bi onda bila dovoljna zaštita da grom ne napravi kuršlus?

Unaprijed hvala.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Vanjsko podzmeno povezivanje s mrežom

Litra čarlia, sajla i vuci. 

Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
Re: Vanjsko podzmeno povezivanje s mrežom
plavi08 kaže...

Litra čarlia, sajla i vuci. 

 haha

 

jel taj TK kabel tolko pouzdaniji? ili, kaj je UPT tolko lošija varijanta?

pitam jer prema tvom komentaru je izbor da li kupiti xx metara UTP ili isto toliko metara sajle. na kraju dana ispast će me slično, samo kaj ću u slučaju sajle, ako sve dobro prođe imati xx metara sajle koja mi više ne treba.

da znam da bi 100% prošao sa sajlom, išao bi s njom, ali imam barem 2 zavoja u bužiru s kojim vjerujem da ću imat problema. ako je zapelo nakon 8 metara, bojim se kak ću izgurat još 50m...

jel bolja sajla ili konop?  sajla bi bila dovoljna od 1,5-2 mm?

 

hvala.

13 godina
offline
Re: Vanjsko podzmeno povezivanje s mrežom

Kolega, ovakav pristup? Sajla kako je kolega rekao, ali probati sa usisavacem/kompresorom

Pa onda dalje kabel koji si već mislio povući.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice