Korak bliže rastezljivim solarnim ćelijama

poruka: 3
|
čitano: 10.192
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Korak bliže rastezljivim solarnim ćelijama".
15 godina
offline
Korak bliže rastezljivim solarnim ćelijama

To su lijepe vijesti! 

Ove današnje ploče su poprično nakaradne. Ali i zbog konstrukcije statične.

 

Samo, kolko para? Jel to ekološko?

 

Navodno, za proizvodnju ovih slilicojskih treba poprilično neekološki proizvodni proces.

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Korak bliže rastezljivim solarnim ćelijama
Kako saznati zemljipisnu širinu prema poziciji solarnig panela na svjetioniku, bez gpsa i interneta?

ChatGPT:
Ako nemate pristup GPS-u ili internetu, možete koristiti alternativne načine za određivanje geografske širine na temelju pozicije solarnog panela na svjetioniku. Evo nekoliko mogućnosti koje možete istražiti:

Sunčevi položaj i sjena: Solarni paneli su najefikasniji kada su okrenuti prema jugu (na sjevernoj polutci) ili prema sjeveru (na južnoj polutci), ovisno o geografskom području. Ako možete odrediti smjer sjene koju stvara solarni panel u određeno doba dana, možete procijeniti približnu geografsku širinu na temelju poznatih podataka o suncu. Na primjer, ako je sjena usmjerena prema sjeveru (na sjevernoj polutci), vjerojatno se nalazite na većoj geografskoj širini.

Astronomska navigacija: Možete koristiti metode astronomske navigacije kao što su meridijanski prolazi ili procjena visine nebeskih tijela. Na primjer, mjerenje visine Sunca na nebu u podne može vam dati neke uvide o vašoj geografskoj širini. Ove metode zahtijevaju određeno znanje i vještine astronomske navigacije, stoga može biti korisno konzultirati relevantne izvore ili stručnjake za upute i pomoć.
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Korak bliže rastezljivim solarnim ćelijama

Geografska širina se ne određuje prema sjeni solarnog panela nego prema nagibu njegove ploče. Ploča je okrenuta prema jugu i nagnuta pod takvim kutem da je okomita na sunčeve zrake. 

 
4 0 hvala 2
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice