Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive u ri

poruka: 36
|
čitano: 12.017
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive u ri".
12 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive
Na kraju ispada da je najgore na što čovjek može naletjeti topla piva.
 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive u ri

Nije nitko u krivu nego smo se razmazili. Ili, bolje, postavili smo više standarde zdravlju, pa nam sve smeta. Nekoć je bilo normalno da radnici umiru od profesionalnih bolesti, da ljude sa 50 godina muči reuma i giht, da bolest treba gledati kao na drugu, tamnu stranu života na koju se treba priviknuti. Nije da toga i prije nije bilo. Trovanja olovom, fosforom pa i živom (klobučari!) bila su svakodnevna pojava. 

 
3 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive
markoBT kaže...

Jebote, kad sve ovo pročitaš pitaš se kako smo mi uopće još živi. A ono, ne da smo živi nego nas ima najviše ikad i vjerojatno će nas biti još i više. A hrana će, po vama, biti sve otrovnija i otrovnija, puna žive, olova i drugih teških metala, mikroplastike, pesticida, herbicida, umjetnog gnjojiva, GMO-a, ...

 

Hmm, nešto se tu ne slaže. Netko mora da je u krivu.

 

Živimo svi, ali kako? Jesmo li pametniji i gluplji? Uostalom, kako je danen napomenuo, postoji statistička sredina i postoje devijacije (kao i u slučaju klimatskih promjena) pa neki umiru od zagađenja a neki ni ne vide problem. 

A i treba gledati dugoročno i (opet, kao u slučaju klimatskih promjena) uračunati i pozitivnu spregu - ako je čovjek gluplji možda je i skloniji većem zagađenju itd, pa onda je tu i fazni pomak izeđu uzroka i posljedice - iako se sada u prosjeku možda ne osjete posljedice ne znači da ih neće biti. Pitanje je i do koje mjere je korelacija linearna a kada postaje eksponencijalna i ireverzibilna - možemo svi lagano živjeti i množiti se bez većih problema a onda se desi kolaps.

Amenoum
2 godine
protjeran
offline
Re: Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive
I to je prije osam godina. Sad sigurno ništa nije bolje, nit će bit za života nas tu.
2 godine
protjeran
offline
Re: Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive
Onako na brzinu - petarde?
8 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#60): treba li se bojati žive
MarkoBT:

Opservacija je na mjestu. Međutim, lako je zaboraviti da je Kina još prije 30 godina bila pothranjena, mi prije 50 i tako redom. I dalje, globalno, značajan broj ljudi živi u jako lošim uvjetima stanovanja, ishrane i higijene. To su faktori koji drastično skraćuju životni vijek. Mikro količine ovih ili onih štetnih tvari su relevantne za sofisticirana, razvijena društva.

Primjerice, poprilično je sigurno da sitne čestice (PM2,5), skraćuju životni vijek europljana i amerikanaca za par godina. Međutim, od raka pluća i astme se ne umire u fertilnoj dobi za razliku od loših higijenskih uvjeta
Ja rekoh
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.5.2022 8:17 (Feudalac).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice