Najzapaženija rješenja s najvećeg svjetskog sajma solarnih tehnologija dostupna i u Hrvatskoj

Među istaknutijim izložbenim prostorima bio je onaj tvrtke GoodWe, jednog od top 10 svjetskih proizvođača solarnih rješenja, koju na hrvatskom tržištu zastupa Duplico d.o.o. iz Hrvatske...

Dragan Petric ponedjeljak, 10. srpnja 2023. u 16:06

Nakon rekordne 2022. godine u kojoj je europsko tržište solarnih rješenja zabilježilo porast od 47% s ukupno instaliranih 41,7 gigavata (GW) novih solarnih sustava, nije iznenadila niti inflacija trendova na ovogodišnjem Intersolar sajmu koji se održao u Münchenu od 16. do 18. lipnja. Na sajmu se okupilo 1250 proizvođača iz cijelog svijeta orijentiranih prema održivoj, zelenoj energiji, predstavljajući svoje trendove i inovacije koje nas očekuju na solarnom tržištu u sljedećim godinama.

Među glavnim trendovima je porast broja proizvođača usmjerenih prema energetskim rješenjima za kućanstva. Inovativni proizvodi su potpuno fokusirani na pojedince kako bi se potaknula praksa korištenja zelene energije s naglaskom na samodostatnost na individualnoj razini, uključujući sklopive kuće, nove tehnologije primijenjene u proizvodnji solarnih panela i potpunu softversku post-sales podršku kupcima. Ključne smjernice ovog trenda su omogućavanje vlasnicima stambenih objekata da generiraju i koriste solarne energije na vlastitoj lokaciji, uz povećanu dostupnost i pristupačnost solarnih i drugih energetskih rješenja za kućnu upotrebu, zahvaljujući EU direktivama koje promoviraju čistu energiju.

Primjetan je i trend rasta potražnje za skalabilnim rješenjima. Velik broj tvrtki predstavio je napredne tehnološke i softverske opcije koje omogućuju pokretanje i proširenje projekata koji koriste zelenu energiju. Ovaj trend je usmjeren prema pojedincima i organizacijama s ciljem aktivnog sudjelovanja u tranziciji prema obnovljivoj energiji. Ključni aspekti uključuju fleksibilnost ulaska u proces zelene tranzicije s malim kapacitetima te postupno proširenje tijekom vremena. Tehnologija i poticanje rasta inicijativa usmjerenih prema tranziciji ka zelenoj energiji imat će ključnu ulogu u ovom trendu.

Još jedan od zapaženijih trendova na Intersolaru 2023. godine odnosi se na standardizaciju softvera za terenske operacije u industriji zelene energije. Mnoge tvrtke se suočavaju s izazovima integracije različitih softverskih rješenja i tradicionalnih papirnatih procesa koji se još uvijek koriste za inspekcije, instalacije i održavanje. U skladu s tim, sve veći naglasak stavlja se na razvoj standardiziranog softverskog rješenja koje pojednostavljuje i optimizira terenske aktivnosti, poboljšavajući ukupnu učinkovitost i suradnju među sudionicima. Ključni aspekti ovog trenda obuhvaćaju potrebu za jedinstvenim softverskim rješenjem radi poboljšanja produktivnosti, eliminaciju višestrukih alata putem standardizacije te važnost optimizacije procesa.

Naglasak na sigurnosnim rješenjima je također primjetan. Budući da montaža solarnih sustava ima fizički aspekt, ova industrija je izuzetno orijentirana na održavanje visokih sigurnosnih standarda i regulatorne usklađenosti. Sigurnosni alati i procesi sigurnosnih inspekcija koji podržavaju fizičke aspekte poslova vezanih uz instalacije privukli su velik broj zainteresiranih posjetitelja ovogodišnjeg Intersolara.

Među zapaženim izložbenim prostorima bio je onaj tvrtke GoodWe, jednog od top 10 svjetskih proizvođača solarnih rješenja koju na hrvatskom tržištu zastupa Duplico d.o.o.

Hrvatska tvrtka koja se bavi elektroenergetskim uslugama, predstavila je široki portfelj GoodWeovih proizvoda na tržištu. GoodWe je specijaliziran za dizajn, proizvodnju i distribuciju solarnih invertera i rješenja za pohranu energije. Njihov portfolio visokokvalitetnih proizvoda pokriva potrebe privatnih korisnika, komercijalnih i velikih energetskih postrojenja. Osim inverterskih i baterijskih rješenja za solarne sustave, GoodWe pruža i monitoring platforme i pametne sustave za upravljanje energijom kako bi korisnici mogli pratiti i optimizirati proizvodnju i potrošnju energije.

Uz dosadašnji uspjeh njihove linije naprednih hibridnih invertera, GoodWe je predstavio potpuno novu liniju rješenja za pohranu energije posebno dizajniranu za komercijalni i industrijski sektor. Njihova linija EcoSmart Commercial pruža impresivne mogućnosti za pohranu energije koje zadovoljavaju brzorastuću potražnju u komercijalnom i industrijskom sektoru.

Na Intersolaru je predstavljen i novi izdržljivi string inverter s snagom do 350 kW. Inverter je razvijen da radi bez prekida čak i u visokim temperaturnim uvjetima, smanjujući cijenu proizvodnje energije za projekte velikih razmjera. Osim toga, GoodWe nudi kompaktnu srednjenaponsku stanicu koja se lako kombinira s njihovim string inverterima, zaokružujući tako ponudu potpunog industrijskog rješenja.

Nova linija proizvoda obuhvaća širok izbor kompatibilnih rješenja koja uključuju invertere, baterije i pripadajuću opremu za komercijalno-industrijsku primjenu. Modularno dizajniranje sustava pruža i praktična all-in-one rješenja.

Kompletni portfelj rješenja za pohranu energije za kućanstva dostupan je pod nazivom EcoSmart Home, a proizvodi su dizajnirani za optimizaciju proizvodnje i potrošnje energije dobivene solarnom energijom. Radi komercijalnog uspjeha na tržištu, EcoSmart Home i dalje proširuje svoj portfelj proizvoda. Posjetitelji Intersolara su imali priliku upoznati se s novim ET hibridnim inverterom i visokonaponskim baterijama Lynx F prije njihovog službenog lansiranja.

Razvoj proizvoda jedan je od ključnih faktora uspjeha tvrtke GoodWe, koja se neprestano inovira i širi kako bi stvorila vrijednost za svoje korisnike. U skladu s tim, u svrhu plasmana naprednih solarnih rješenja, tvrtka Duplico je ostvarila partnerstvo s GoodWe, prepoznajući njihovu predanost razvoju proizvoda i neprestanoj inovaciji kako bi stvorili vrijednost za svoje korisnike na hrvatskom tržištu.