Američki laboratorij NIF ponovio paljenje fuzije s pozitivnom energetskom bilancom

Eksperimentalni fuzijski reaktor National Ignition Facility ponovio je uspjeh iz prosinca, pa je prije nekoliko dana ponovno uspio pokrenuti fuzijsku reakciju, s još boljim rezultatom

Sandro Vrbanus utorak, 8. kolovoza 2023. u 07:05

Jedna od najvećih priča u znanosti i tehnologiji prošle godine dogodila se u prosincu, kada je iz kalifornijskog instituta Lawrence Livermore National Laboratory, točnije njihovog nuklearnog fuzijskog postrojenja National Ignition Facility (NIF), objavljen rezultat eksperimenta paljenja fuzijske reakcije. Tada je njihov eksperimentalni fuzijski reaktor u jednom pokušaju stvorio 3,15 MJ energije. To je bilo oko 150% naspram "uloženih" 2,05 MJ, korištenih za pokretanje najsnažnijeg laserskog sklopa na svijetu, ključnoga za postizanje uvjeta fuzije (visoke koncentrirane temperature i tlaka).

Sada još bolji rezultat

Kalifornijski je institut sada objavio kako je 30. srpnja ponovno u jednom pokušaju dobio takav rezultat – izazvana fuzijska u reaktoru NIF proizvela je još bolji rezultat, tj. neto pozitivna energetska bilanca bila je i veća od prošle. Za sada službenog priopćenja s detaljnim podacima još nema, ali je novi pothvat potvrđen iz NIF-a za nekoliko međunarodnih medija.

Laboratorij rezultate i dalje analizira, pa se očekuje da će sa svim pojedinostima u javnost izići kada ta analiza bude dovršena. Kažu kako planiraju o svojem postignuću izvijestiti na nekoj od nadolazećih stručnih konferencija i u obliku recenziranih radova u znanstvenim publikacijama.

Veliki proboj u istraživanju dogodio se protekloga prosinca, nakon 60 godina razvoja, istraživanja i eksperimenata. Tijekom vrlo kratkog vremena u posebnoj su kapsuli, uz pomoć laserskih zraka, temperaturu podignuli na čak 3 milijuna °C, čime je došlo do fuzije atoma deuterija i tricija, a kasnija je analiza pokazala da je tom prilikom pokrenuta fuzijska reakcija. Ostvareno je tzv. "paljenje" fuzije te su nakratko stvoreni uvjeti kakve možemo naći tek u zvijezdama – oni koji imaju potencijal u nekoj (dalekoj) budućnosti biti ključ za dobivanje beskonačne besplatne energije.

U NIF je do sada uloženo oko 3,5 milijarde američkih dolara, a put do zaista isplative fuzijske reakcije s omjerom Qplazma većim od 1, zasigurno će proći još nekoliko desetljeća