Protekli srpanj obilježili toplinski valovi i temperaturni rekordi

Efekti klimatskih promjena još su jedom donijeli rekordne temperature u Europi, a ovoga puta neslavni rekordi zabilježeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu i jugozapadu kontinenta

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u 13:30

Europa se u srpnju nastavila "preznojavati", kažu iz europskog centra Copernicus Climate Change Servis (C3S). Nakon svibnja i lipnja, koji su bili natprosječno topli, i srpanj su obilježili toplinski valovi. Najsnažnij od njih dogodio se sredinom mjeseca, započeo je u Španjolskoj i Portugalu, pa se proširio dalje na sjeveroistok, prema Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, središnjoj Europi pa i Skandinaviji. Učinci natprosječne temperature dodatno su pojačani i dugim sušnim razdobljem, pa su mnoge europske zemlje bilježile rekordne temperature i najsuši srpanj otkako postoje mjerenja.

Globalno zagrijavanje i lokalni rekordi

Što se tiče prosječnih temperatura, one su bile najviše za jugozapad kontinenta u proteklih 50 godina, dok je globalno ovaj srpanj bio treći najtopliji u proteklih 30 godina. Španjolska, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo imali su barem jedan dan kada je zabilježeno preko 40°C, a temperatura u britanskom Coningsbyju od 40,3°C, izmjerena 19. srpnja, prva je službena temperatura zraka viša od 40°C ikada izmjerena u toj zemlji. Dosadašnji rekord za UK, 38.7°C iz srpnja 2019. godine, premašen je ove godine na 46 meteoroloških mjernih postaja diljem zemlje.

Osim Europe, natprosječne temperature prošlog su mjeseca zabilježene i na području Sjeverne Amerike te u velikom dijelu Azije. Ispod prosjeka bili su tek istok Rusije, regija zapadnog Indijskog oceana, kao i dijelovi zapadnog Sibira i središnje Azije. Na južnoj polutci, Južna Amerika i Afrika bile su natprosječno tople, dok je Australija bilježila temperature nešto ispod višegodišnjeg prosjeka.

Iz Copernicusa kažu kako je još prerano za procijeniti hoće li ovo ljeto biti rekordno toplo za Europu te da za to treba pričekati konačne podatke za kolovoz. Međutim, ako kolovoz ne bude barem 0,45°C ispod prosjeka, što se u ovom stoljeću dogodilo samo jednom, ovo će ljeto zasigurno biti jedno od pet najtoplijih ikada zabilježenih.