"Zviždači" pred Kongresom svjedočili o tome da SAD imaju ostatke izvanzemaljskih letjelica i bića

Tri su bivša pripadnika Oružanih snaga izišla u javnost sa svojim saznanjima o neidentificiranim letećim objektima, pod zakletvom ustvrdivši da američke vlasti zataškavaju ono što znaju o njima

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. srpnja 2023. u 12:15

Gotovo dva i pol sata ove su srijede trojica zviždača svjedočila pred Odborom za nacionalnu sigurnost u američkom Kongresu. Tema ovog saslušanja bile su informacije o neidentificiranim letećim fenomenima, odnosno susretima pilota s letjelicama nepoznatog porijekla i nevjerojatnih sposobnosti. Takvih je susreta mnogo, a tek oko 5% ih se služeno prijavi, budući da u Oružanim snagama i dalje postoji stigma oko takvih događaja.

Pilotima i drugim svjedocima neobičnih događaja često se onemogućava napredovanje, a ponekad doživljavaju prijetnje i šikaniranje – istaknuto je to tijekom ovog svjedočenja, na koje su bivši časnici došli upravo kako bi promijenili stvari. Samo skidanjem stigme s te teme može se doći do istine o porijeklu ovih nepoznatih letjelica, istaknuto je.

Pred zastupnicima su tako svjedočili Ryan Graves, bivši mornarički pilot zrakoplova F-18, umirovljeni zapovjednik u mornarici David Fravor te David Grusch, nekadašnji obavještajac u Ratnom zrakoplovstvu SAD-a. Svi oni pod zakletvom su istaknuli da imaju iskustvo i informacije o nepoznatim letećim fenomenima (UFO ili UAP) iz prve ruke, pa su o tome i govorili, ističući kako je riječ o prijetnji nacionalnoj sigurnosti. Poručili su i kako su se susreli s prijetnjama kada su o tom fenomenu govorili, kao i o tome da se cijela stvar vrlo vjerojatno aktivno zataškava.

Izvanzemaljske letjelice i piloti?

Grusch je privukao pažnju svojom izjavom da SAD već desetljećima imaju u posjedu izvanzemaljske letjelice, koje pokušavaju iskoristiti za reverzni inženjering i izvući iz njih korisnu tehnologiju. Osim toga, ustvrdio je i da su tijekom izuzimanja navedenih letjelica pronađeni "biološki" ostaci, koji nisu ljudskog, tj. ovozemaljskog porijekla. To su, kaže, potvrdili stručnjaci s kojima je razgovarao, a koji su radili i još uvijek rade na programu analize NLO-a.

Više detalja o tome nije htio iznijeti u javnosti, ali je rekao da bi ih mogao podijeliti sa zastupnicima Kongresa u privatnom saslušanju unutar sigurne prostorije. Izjavio je i da ima saznanja o tome da su pojedinci bili ozlijeđeni tijekom pregledavanja srušenih "NLO" letjelica.

Graves je govorio o svojem iskustvu bliskih susreta s letjelicama nepoznatog porijekla i fantastičnih letnih sposobnosti. On i drugi piloti vidjeli su ih na radarima, uživo, a ta su opažanja postala dijelom javne tajne među vojnicima. Sve je u javnost dospjelo tek 2017. godine, objavom prvih (sada vrlo poznatih) video zapisa sa zrakoplovnih instrumenata, no i dalje se o svemu ne govori baš otvoreno.

Nepoznate tehnologije

Fravorovo svjedočenje išlo je korak dalje – on je, naime, bio u jednom od zrakoplova koji su snimili tzv. "Tic Tac" objekt, letjelicu bez vidljivog pogona, toplinskog traga ili upravljačkih površina, koja je brzo mijenjala smjer i brzinu, ali i pokazivala naznake inteligentnog upravljanja. Bilo je to još 2004. godine, nikakve istrage događaja nije bilo, a sve se svelo samo na zabavnu priču koju piloti dijele među sobom, rekao je.

Svi svjedoci složili su se da ono što danas vidimo kao NLO-e nije neka nama poznata tehnologija. Isto tako, sigurni su da nije riječ o nekom tajnom američkom programu razvoja letjelica za koji se ne bi znalo. Mogućnost da je riječ o stranoj, ili pak izvanzemaljskoj, prisutnosti u blizini SAD-a im je svima razlog za uzbunu i iskazuje potrebu vrlo detaljnog istraživanja.

"Prilikom prosuđivanja ovih podataka mora se poštovati demokratski proces i naša je zajednička odgovornost osigurati da se sudjelovanje javnosti potiče i poštuje. Budućnost naše civilizacije i naše shvaćanje mjesta čovječanstva na Zemlji i u svemiru ovisi o uspjehu upravo ovog procesa", zaključio je Grusch.

Snimku cijelog saslušanja donosimo u nastavku: