BFS 2023: Jedan na jedan – Damir Sabol

Legenda hrvatske tech scene, Damir Sabol, u intervjuu jedan na jedan na pozornici BFS-a govorio je o aktualnim tehnološkim temama i onima na koje će naglasak biti u bližoj budućnosti

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. veljače 2023. u 13:42

Ove godine gost BFS intervjua jedan na jedan bio je osnivač Iskona, Photomatha i Microblinka, Damir Sabol, a s njim je razgovarao naš Dragan Petric. Photomath, jedna od najpoznatijih svjetskih obrazovnih aplikacija, će sljedeće godine obilježiti svoj 10. rođendan, a bit će jedan od onih koji će sigurno iskoristiti novi tehnološki val, pokretan, dakako, umjetnom inteligencijom. Sabolove kompanije koriste je već deset godina, što znači da su zauzeli dobre pozicije za budućnost. Igraju se, kaže, i s alatima poput ChatGPT-a, a oni pokazuju vrlo dobar napredak u području za koje se Photomath specijalizirao, matematiku.

Sljedeća tema bio je nezaobilazni Elon Musk, za kojeg Sabol kaže da je "i genijalac i luđak", kojem neki potezi nisu trebali u životu. S druge strane, projekti svemirskog programa i satelitskog Interneta, za svaku su mu pohvalu, rekao je naš današnji gost.

Veliki potencijal Sabol vidi i u medicinskoj tehnologiji, koja će nas sve više pratiti na svakom koraku, naravno osnažena umjetnom inteligencijom. Kao mogućeg predvodnika istaknuo je Apple. Tu je i biotehnologija, kao jedno od zanimljivih područja na koja u budućnosti treba obratiti pozornost.

Dotaknuli su se sugovornici i kriptovaluta, za koje Sabol vjeruje da su više od špekulacije, a za aktualnu "kriptozimu" smatra da je normalan i očekivan slijed događaja, u nekom dugoročnom scenariju razvoja.

Naposlijetku, riječi je bilo i o utjecaju AI-ja na poslove developera, koje i Sabolove tvrtke u velikoj mjeri zapošljavaju. Kako se tome prilagoditi, odnosno kako svaki developer može iskoristiti taj izazov, nositi se s njime, pa u konačnici i postati bolji i produktivniji – to će tek trebati svatko za sebe odgovoriti.