IMF: AI će utjecati na 40% - 60% poslova

Kristalina Georgieva iz IMF-a u nedavno objavljenoj analizi govori o tome kako će AI utjecati na globalno tržište rada. Prema njenim riječima, AI će transformirati globalno gospodarstvo

Matej Markovinović srijeda, 17. siječnja 2024. u 07:05
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Upraviteljica Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), Kristalina Georgieva, upozorila je na potencijalni utjecaj AI-ja na globalno tržište rada. U analizi koju je nedavno objavila, ističe da bi AI mogao povećati nejednakost na tržištu rada, posebice u slabije razvijenim ekonomijama te da bi 40 posto poslova moglo biti na neki način pogođeno tom tehnologijom.

No, u državama s naprednijim ekonomija, Georgieva navodi da bi čak oko 60 posto poslova moglo osjetiti utjecaj AI-ja, pri čemu bi polovica imala od toga koristi.

„Otprilike polovica izloženih poslova može imati koristi od integracije umjetne inteligencije, povećavajući produktivnost. Za drugu polovicu, AI aplikacije mogu izvršavati ključne zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom. To dovodi do nižih plaća i smanjenog zapošljavanja“, napominje Georgieva te ističe da bi u ekstremnim slučajevima pojedini poslovi u potpunosti – nestali.

Upraviteljica IMF-a također upozorava da bi AI mogao utjecati na nejednakost prihoda i bogatstva unutar zemalja. Predviđa, naime, da će se ubrzo moći vidjeti polarizacija unutar dohodovnih razreda s radnicima koji mogu iskoristiti AI za povećanje produktivnosti i plaće te onima koji to ne mogu.

„Mlađim bi radnicima uz pomoć AI-ja moglo biti lakše iskoristiti pojedine prilike, dok bi se stariji radnici mogli teško prilagoditi. (…) AI će transformirati globalno gospodarstvo, pobrinimo se da koristi čovječanstvu“, zaključuje Georgieva.